Varmepumpens termostat skal kunne indstilles til 12 grader eller derunder, og den skal skal være beregnet til dansk klima og skal kunne afrime ved lave temperaturer for at få Elsparemærket.

Varmepumpens termostat skal kunne indstilles til 12 grader eller derunder, og den skal skal være beregnet til dansk klima og skal kunne afrime ved lave temperaturer for at få Elsparemærket.

Energi

Miljømærke godkender varmepumper

Svanemærket og Elsparemærket vil rydde op i et uoverskueligt marked.

Energi

Salget af varmepumper til fritidshuse af typen luft til luft er i hastig vækst. Tilbuddene fra især byggemarkeder og tilbudskataloger fortæller om billig varme og nem installation helt uden professionel hjælp.

Men det advarer Elsparefonden nu kraftigt imod.

»Mange forbrugere kan få en utroligt dårlig oplevelse ved at falde for et af de billige tilbud om luftvarmepumper til sommerhuset«, fortæller projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden.

LÆS OGSÅ

Problemet er ifølge ham, at mange af de billige varmepumper ikke er fremstillet til danske forhold, og at de bruger alt for meget energi.

Desuden risikerer man, hvis man selv forsøger at installere dem, at få et ekstra smæk på elregningen, fordi der skal en professionel til både at finde den bedste placering til en varmepumpe og til at indstille apparatet optimalt.

Selv om blandt andre mange byggemarkeder påstår, at man selv kan sætte sin varmepumpe op, tvivler Michael Reuss.

LÆS OGSÅ

»Jeg har meget svært ved at tro, at man selv lovligt kan sætte en pumpe op, og vi advarer meget kraftigt mod selv at gøre det. Det har blandt andet også noget at gøre med de væsker, der findes i systemet, og som EU netop har indført nye regler om«, siger han.

I stedet for at gå på jagt i tilbudsaviserne efter de billigste apparater, opfordrer Michael Reuss til at se på Elsparefondens foreløbigt lidt korte liste over elsparemærkede luftvarmepumper.

LÆS OGSÅ

»Vi stiller meget skrappe krav til energieffektiviteten i de varmepumper, vi skal give Elsparemærket. De skal give energien fra den el, de bruger, mindst tre-fire gange igen«, siger han.

»Vi kræver desuden, at de skal kunne indstilles til en temperatur på minimum 12 grader, så sommerhusejere, der vil holde huset frostfrit ikke kommer til at bruge unødigt meget energi hele vinteren igennem. Mange af de billige mærker kan nemlig kun indstilles til minimum 16 grader, og forskellen fra 12 til 16 grader giver en voldsomt stor forskel på varmeregningen«, siger Michael Reuss.

LÆS OGSÅ

Elparefonden har i øjeblikket 10 elsparemærkede uftvarmepumper på listen, men tre af dem er nu også Svanemærkede.

Michael Reuss siger, at alle mærkede varmepumper skal melde deres salgstal ind, men han frygter, at markedet for alle de andre er meget stort.

LÆS OGSÅ

»Men leverandørerne vil ikke ud med tallene. Men at det er et stort marked viser, at varmepumper altid ligger i top tre på de sider, der er mest søgt på Elsparefondens hjemmeside«, siger han.

Det er tre svenske varmepumper fra firmaet IVT, som nu både er elsparemærkede og svanemærkede, og Michael Reuss betegner dem som meget energieffektive.

LÆS OGSÅ

Ifølge firmaet kan de tre varmepumper, som er de eneste med både Elspare- og Svanemærket, levere varme helt ned til en udendørs temperatur på 20 graders frost.

»Det unikke ved en svanemærket luft/luft-varmepumpe er, at den skal være meget effektiv året rundt. Derfor skal den være udviklet specielt til det nordiske klima. Samtidig skal produktionen overholde en række strenge miljøkrav, og så skal producenten sørge for professionel hjælp til at installere produktet«, siger Thomas Christensen, projektleder hos Miljømærkning Danmark, der står bag Svanemærket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce