Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prischok til elkunderne i Jylland og på Fyn

Østdanskerne sparer, mens kunderne mod vest skal betale 1.3 milliarder kroner

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kommer til at koste jyske og fynske elkunder dyrt, at Energinet.dk har bygget den elektriske Storebæltsforbindelse.

Det viser en ny analyse og gennemgang af kunders elregninger, som forskere ved Aalborg Universitet står bag, skriver ugebladet Ingeniøren..

1,4 millioner husholdninger har sammenlagt fået en ekstra elregning på knap en halv milliard kroner, efter at Storebæltskablet er sat i drift.

»Mange frygtede allerede før, kablet blev bygget, at det her ville ske, fordi den østdanske elproduktion er fossil og dermed dyrere end i vest. Nu har vi fået syn for sagen,« siger adjunkt og ph.d. i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Morten Boje Blarke, der står bag analysen til Ingeniøren.

Ekstraregningen er helt nøjagtigt på i alt 476 mio. kroner - eller 340 kroner i gennemsnit pr. husstand. Tæller man erhvervslivet med, lyder den samlede ekstraregning på 1,3 milliarder.

LÆS ARTIKEL

Samtidig er østdanskerne sluppet 1,2 milliarder billigere i strøm, eksklusive moms.

Kabel udligner elpriserne i øst og vest
Kablet har været i drift siden den 26. august i år, og Energinet.dk har hele tiden hævdet, at det stort set ikke ville ramme jyder og fynboer på elprisen, fordi Vestdanmark er forbundet med Tyskland og Norge.

Men det holder ikke stik, har Morten Boje Blarke slået fast. De fordoblede priser i Vestdanmartk skyldes en udlignende effekt på priserne i øst og vest.

»Elprisen ville under alle omstændigheder være steget på grund af andre omstændigheder, men ikke så markant, « siger Morten Boje Blarke.

LÆS ARTIKEL

Fra 2009 og frem til etableringen af Storebæltsforbindelsen i august 2010 steg produktionsmiddelprisen på el fra 27 øre/kWh til 32,2 øre/kWh. Det svarer til 19 procent. Men i perioden, hvor kablet har været i drift, steg prisen fra 26,0 øre/kWh til 36,9 øre/kWh, Det svarer til en stigning på 42 procent eller mere end en fordobling i prisudviklingen.

Kabelforbindelsen har altså kostet Vestdanmark 5,6 øre/kWh ekstra på elregningen. Hertil skal lægges moms for de private kunder.

Flere faktorer spiller ind

Hos det statsejede Energinet.dk anerkender man, at priserne er steget, men påpeger, at det kan skyldes andre faktorer.

GUIDE

For eksempel kan prisudviklingen i Tyskland og Norge spille ind.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden