Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det kan være nødvendigt at installere en radiator i kælderen som  erstatning for oliefyret som varmekilde.
Foto: THOMAS BORBERG

Det kan være nødvendigt at installere en radiator i kælderen som erstatning for oliefyret som varmekilde.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fugten driver når oliefyret skrottes

Tilskud til at erstatte oliefyr med anden energi har en utilsigtet bagside.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I mange kældre står oliefyret og sørger for, at temperaturen og luftcirkulationen og dermed fugtindholdet i luften holdes på et acceptabelt niveau.

Men det kan ændre sig til drivende fugt ned af kælderens ydervægge, hvis det utidsvarende oliefyr erstattes af for eksempel jordvarme eller fjernvarme.

Poblemet er aktuelt, fordi mange boligejere har søgt staten om tilskud til udskiftning af oliefyret, skriver boligejernes videncenter bolius.dk

Det har små 10.000 boligejere indtil videre søgt om tilsakud til.

Kælderen mister varmekilde Hvis du er en af dem og erstatter oliefyret med en anden energikilde, mister kælderen en varmekilde, og så er det en god ide at sikre dig mod den snigende fugt, som oliefyret tidligere holdt stangen.

LÆS ARTIKEL

De eksperter, Bolius har talt med, mener dog stadig, at det er en god idé at skrotte fyret. Du skal blot være indstillet på, at udskiftningen bør følges op med installering af enten en affugter eller en radiator i kælderen.

»Det gode ved et gammelt oliefyr er, at det suger luft ud af kælderen, som det bruger i forbrændingen, og ofte er det så dårligt isoleret, at det varmer rummet op«, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, til Bolius.dk

Alligevel mener Lars Gunnarsen, at en udskiftning af oliefyret er en god idé.

LÆS ARTIKEL

Fugten i kælderen opstår i forbindelse med temperaturforskelle og dårlig luftcirkulation, og begge dele har oliefyret hidtil forhindret.

Der kan imidlertid gå flere år, før fugtproblemerne bliver tydelige, efter at fyret er fjernet. Derfor er det vigtigt at tage dine forholdsregler med det samme.

Muggen lugt
Og det er ikke svært at spore de begyndende tegn på, at fugten er ved at tage overhånd. Afskallet maling og muggen lugt er sikre tegn, og hvis kælderen også bruges til tøjvask og -tørring, og hvis der er et badeværelse i kælderen, kan du lige så godt installere både en radiator og en affugter med det samme, lyder rådet.

LÆS ARTIKEL

Lars Gunnarsen mener, man kan nøjes med mindre, hvis man ikke tørrer tøj i kælderen. Så er det bare vigtigt at lufte meget ud om vinteren, lufte mindre ud om sommeren, sørge for at holde væggene fri, så det vand, der trænger ind gennem væggene, kan fordampe, male med mineralsk maling og varme kælderen en smule op med mellemrum.

Årsagen til, at man skal begrænse udluftningen om sommeren er, at den varme sommerluft kondenserer og sætter sig på væggene, når den kommer ned i en kold kælder.

Skræl plastmaling af

Endelig lyder rådet fra eksperterne, at man skræller eventuel plastmaling af især ydervæggene, fordi skimmelsvamp elsker plastmaling.

LÆS ARTIKEL

Mal i stedet for med mineralsk maling som silikat eller cementbaseret maling som Cempexo, der kan ånde og er gennemtrængelig for fugt, så den ikke sætter sig inde i murværket.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden