Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sluk strømmen med en sms

Stigende energipriser får danskene til at ty til ny teknologi til hjemmet.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Styr varmeforbruget eller sluk for strømmen derhjemme med en sms, mens du er på arbejdet. Det bliver en af de muligheder, som danskerne vil tage i brug i takt med, at energipriserne stiger, vurderer fremtidsforskere.

»Der kommer flere teknologiske løsninger, som sænker strømforbruget eller som holder styr på energiforbruger i hjemmet. Og især med stigende energipriser«, siger forskningschef Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning

Det er især de høje energipriser, som får danskerne til at gå nye veje, når gælder teknologiske løsninger i hjemmet. Derfor kommer der flere installationer i privatboligen, som holde energiforbruget nede, vurderer hun.

Teenagere er dyre i drift Det er dog ikke kun høje energipriser, som kan danskerne give grå hår i hovedbunden. Også ubetænksomme teenagere, som ikke tænker på el-regningen derhjemme, kan koste mor og far dyrt.

»Teknologiske løsninger til energiforbruget er smart med unge teenagere i hjemme, fordi de ofte farer af sted hjemmefra uden at få slukket for det eller det andet på teenageværelset«, siger Marianne Levinsen.

Danskernes lyst til at anvende ny teknologi afhænger dog af prisen og brugervenligheden, påpeger forskningschefen.

Danskerne er kræmmere
Danskerne går meget op i prisen, og de skal helst kunne se de umiddelbare fordele i at tage ny teknologi i brug på den korte bane.

»Husets basale infrastruktur, som el, vand, varme og bredbånd, skal bare fungere. Det skal være brugervenligt, og ikke æde alle pengene op. Og så skal det kunne betale sig at købe inden for tre-fem år og ikke 10-15 år, ellers gider danskere ikke«, siger hun.

»Vi er lidt en slags kræmmere, når det kommer til teknologiske løsninger«, siger hun.

Intelligente hjem

Også hos Innovation Lab, som er et videnscenter for ny teknologi, spår man, at danskerne får mere intelligente hjem. Og en af fordelene ved at kunne slukke for strømmen med en sms eller en iPhone-applikation er, at danskerne ikke behøver at spekulerer over, om man nu har glemt at slukke for strygejernet, inden man gik hjemmefra, forklarer projektleder Thomas Wittenburg, der blandt beskæftiger sig med Smart Grid-teknologi, som er fremtiden intelligent el-net.

»Vi kommer til at se en automatisering i hjemmet, for eksempel automatiske tænd- og sluk-funktioner til lyset, og det suppleres af apparater eller teknologier, som overvåger energiforbruget i hjemmet. Vi er på vej der hen, hvor vi kan overvåge det enkelte apparatets eller lyspæres energiforbrug«, siger han

Lige umiddelbart vil fokus dog være rettet mod at udvikle apparater, som ikke bruger så meget strøm, mener han.

»Først og fremmest kommer der apparater, som bruger mindre energi, for eksempel fladskærme, dvd-maskiner og playstations. Det vil være et stort fokus på at spare energi, når de kører eller er i standby-mode«, siger Thomas Wittenburg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden