Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE

Varmetab. Blot to procent af de danske boliger er tilstrækkeligt energieffektive, viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver andet hus vil tjene på enerigrenovering

Men det sker ikke, fordi regeringen har sovet i timen, lyder kritikken.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver anden husstand i Danmark vil kunne spare penge på varmeregningen ved at energi-renovere huset.

Det viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

Renoveringen vil give større besparelser på varmeregningen end det lån, der skal til for at betale for renoveringen. Blev halvdelen af denne såkaldte eksisterende danske boligmasse isoleret bedre, kunne Danmark reducere sit energiforbrug med 15 procent – eller hvad der svarer til en besparelse på 14 milliarder kroner om året.

Men tallene fra SBI viser samtidig, at kun omkring 2 procent af de danske boliger er tilstrækkeligt energieffektive.

Tilskud, der ikke batter
Det skyldes ifølge Dansk Byggeri om, at regeringen med klima- og energiminister Lykke Friis (V) i spidsen afviser at bruge tilskud, som batter noget, til at sætte gang i renoveringerne.

»Danmark sakker i dag bag ud i forhold til mange lande i EU. For man støtter ikke udviklingen fra politisk side«, siger specialkonsulent i Dansk Byggeri Jonas Møller.

Kritikken kommer netop i dag, fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tropper op til EU’s energipolitiske topmøde. Budskabet vil sandsynligvis være noget i retningen af, at Danmark er foregangsland, når det kommer til energieffektivitet.

Men tallene fra SBI viser, at det er en sandhed med utrolig store modifikationer.

Stille i 10'erne
For når det kommer til den varme, der bliver brugt i danske boliger – og som udgør 40 procent af det danske energiforbrug – har regeringen ikke gjort noget nævneværdigt i ti år og har derfor heller ikke opnået nævneværdige resultater i forhold til at sænke varmeforbruget i vores huse, lyder det fra en af en af erhvervslivets store organisationer, Dansk Byggeri, og regeringens Klimakommission.

»I 1990’erne gjorde man meget, men siden år 2000 er der ikke blevet sat initiativer i gang målrettet mod at sætte gang i renoveringen af boliger«, siger medlem af Klimakommissionen og energiforskningsspecialist ved Danmarks Tekniske Universitet Poul Erik Morthorst.

Lykke Friis afviser kritikken:

Ministeren: »Helt og aldeles forkert«
»Hvis kritik er konstruktiv, skal man altid lytte. Man kan altid blive klogere. Men at der ikke skulle være sket noget de sidste ti år, er jo helt og aldeles forkert«, siger hun.

Ministeren peger på, at regeringen i de sidste år har taget mindst 12 initiativer for at speede den energirigtige renovering af danske boliger op. Blandt andet renoveringspuljen og et videnscenter, der kan informere boligejere om energi.

Men specialkonsulenten fra Dansk Byggeri afviser, at ministeren på nogen måde kan tælle renoveringspuljen med som et betydningsfuldt tiltag.

»Renoveringspuljen dryssede pengene alt for bredt ud, uden at det havde nogen effekt på energiforbruget«, siger Jonas Møller

Medlem af Klimakommissionen Mette Wier pointerer, at energieffektivisering er guld på gaden, som regeringen forspilder at samle op. Og hun tilføjer, at kvaliteten af den information, boligejerne får, kan ingen bryste sig af.

»Boligejere får ikke information målrettet netop deres behov, og derfor er de tilbageholdende med renoveringerne«, siger Mette Wier, der også er professor og direktør for forskningsinstitutionen AKF.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden