Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

Fjernvarmekunder i Viborg og tre omkringliggende byer kan få billig fjernvarme om et år med varmt vand fra undergrunden.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fjernvarmekunder får undergrundsvarme

Et stort reservoir med varmt vand under Hjarbæk Fjord skaffer energi til fire byer.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lokal, midtjysk udgave af Island kan være tæt på virkelighed i Viborg, Skals, Stoholm og Løgstrup.

Det skriver viborg-folkeblad.dk.

Varmeværkerne i de fire byer er allerede godt i gang med at juble over udsigten til at kunne pumpe 73 grader varmt vand op fra undergrunden under Limfjorden ved Hjarbæk. Og ud til fjernvarmekunderne i de fire byer.

Det er en undersøgelse af undergrunden lavet af Geus, et uvildigt institut under Klima- og Energiministeriet, der ifølge Henry Juul Nielsen, direktør for Viborg Fjernvarme viser, at der er et stort reservoir under fjorden med varmt vand.

LÆS ARTIKEL

»Det ser rigtig godt ud. Vi var lidt spændte på, om de seismiske undersøgelser viste, at der ikke var noget at hente, men de viste heldigvis det modsatte,« siger han.

Tilbage står nu kun en egentlig prøveboring, siger direktøren.

Går alt efter planen, så kan fjernvarmekunderne i de fire byer allerede om et års tid få det underjordiske varme vand pumpet ud i deres radiatorer.

I første omgang regnede varmeværkerne med, at det varme vand først og fremmest skulle pumpes op ved landsbyen Kvols. Men ifølge Henry Juul strækker reservoiret af varmt vand sig under hele Hjarbæk Fjord.

LÆS ARTIKEL

Ud over en stor miljøgevinst - udnyttelsen af det varme vand udleder ikke co2 - så kan der også være en økonomisk gevinst i udsigt for fjernvarmekunderne.

På nuværende tidspunkt er der nemlig heller ingen afgift på denne form for energi. Det kan betyde, at viborgenserne kan se frem til billigere varme.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden