Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELS CHRISTENSEN
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Et gennemsnitshus på 130-140 kvadratmeter kan forsynes med jordvarme for mellem 100.000 og 150.000 kroner afhængigt af husets isolering. Installationen koster typisk 65.000 kroner mere end installation af et nyt oliefyr. Arkiv

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

800.000 villahaver skal graves op

Klimakommissionens forslag om varmepumper vil føre til heftig graveaktivitet.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skal rodes grundigt rundt i blomsterbede og under fliserne i i de danske villahaver i de kommende år, hvis Klimakommissionens forslag om varmepumper til alle villaer, som ikke har fjernvarme, skal føres ud i livet.

Ialt regner man med, at der findes omkring 800.000 villaer og sommerhuse, som i dag varmes op med oliefyr eller naturgasfyr, og de af dem, der ikke kan forsynes med fjernvarme, skal ifølge forslaget alle have installeret en varmepumpe - i de fleste tilfælde i form af en jordvarmepumpe.

Det fortæller Mikkel Sørensen, der er civilingeniør i Klimakommssionens sekretariat.

LÆS ARTIKEL

Klimakommissionens forslag går nemlig på, at næsten samtlige boliger i Danmark med tiden skal varmes op med enten fjjernvarme eller varmepumper.

»Varmepumper er typisk dyrere i installation end andre varmeinstallationer, men der er ikke meget, der skal ændres, før jordvarme bliver konkurrencedygtigt«, siger han.

Mikkel Sørensen peger på klimakommissionens forslag om at skrue på afgiftskruerne enten i form af tilskud til installationen eller i form af en sænkning af afgiften på den elektricitet, der får varmepumpen til at køre.

Og i forhold til biobrændsel foreslår kommissionen en afgift, der skal ligestille jordvarme og biobrændsel økonomisk.

LÆS ARTIKEL

»Privatøkonomisk er varmepumper allerede i dag tæt på at være konkurrencedygtige i forhold til for eksempel biobrændsel, og samfundsøkonomisk kan man regne sig frem til, at varmepumper er billigere opvarmning end biobrændsel«, siger Mikkel Sørensen.

»Men investeringen og tilbagebetalingstiden holder folk tilbage i dag, så vi skal have rykket på tilbagebetalingstiden«, siger han.

LÆS ARTIKEL

I dag kan boligejere med et skrotningsklart oliefyr få tilskud på 20.000 kroner til installation af et jordvarmeanlæg, mens tilskuddet er på 15.000 til et såkaldt luft til vand-anlæg - en luftvarmepumpe, der tilsluttes boligens centralvarmeanlæg.

Et jordvarmeanlæg koster i dag i runde tal mellem 100.000 og 150.000 kroner for et parcelhus på omkring 140 kvadratmeter.

LÆS ARTIKEL

Mikkel Sørensen fortæller, at i Sverige, hvor markedet for jordvarmeanlæg er betydeligt større, er priserne lavere, så han forudser, at priserne også vil falde i Danmark.

I 2008 og 2009 blev der årligt installeret mellem 4.000 og 5.000 varmepumpeanlæg i Danmark, men på grund af tilskudsordningen er der alene på godt et halvt år fra marts til september ansøgt om tilskud til 4.000 jordvarmeanlæg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden