Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Basisprisen - eller forsyningspligtprisen - reguleres hver tredje måned på basis af priserne på det nordiske elmarked, og i dag har en kWt aldrig været dyrere på basisprisen. Men den er på vej ned, lyder buddet fra DONG.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DONG vil sælge el på gaden

DONG vil have kunderne over på fast pris. Besparelsen er stor lige nu, men ikke hvis basisprisen går ned - og det gør den.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DONG tager nu ved lære af andre i elbranchen og sender folk på gaden for at sælge el til forbrugerne til fastlåste priser.

Baggrunden for DONG's kampagne er den lave pris på 46 øre per kilowatttime ren elpris, forbrugeren kan få, hvis man låser sin pris fast i tre år for eksempel.

Spar mellem 200 og 700 kr. Besparelsen er stor, cirka 1.200 kroner for en familie med et normalforbrug på omkring 5.000 kWt om året, hvis man sammenligner med basisprisen (forsyningspligtprisen), som er på 70 øre i øjeblikket.

Men prisen på en kWt på basisprisen vil falde mellem 15 og 20 øre 1. april, forudser DONG selv, og i givet fald vil besparelsen skrumpe ind til mellem 200 og 700 kroner.

»Det er ligesom boliglån med flexrente - der er lidt gambling over det, og ligesom med flexrenten vil basisprisen også i perioder være billigere end en fastprisaftale«, siger Morten Kidal, der er pressemedarbejder i DONG.

Forsyningspligtprisen eller basisprisen betaler man, hvis man ikke har skiftet elselskab eller prisaftale.

90 procent betaler basispris
90 procent af DONG's kunder betaler basis- eller forsyningspligt-prisen.

Men også basisprisen forandrer sig, og DONG venter selv, at den sænkes ved næste regulering, som finder sted 1. april.

Den reguleres hver tredje måned på basis af priserne på det nordiske elmarked, og i dag har en kWt aldrig været dyrere på basisprisen, hvis man ser bort fra efteråret 2008, hvor den var en anelse højere.

Basispris på 42 øre i april 2008

Men den har for eksempel også været helt nede på 19 øre i 2002, og så sent som i april 2008 var den nede på 42 øre.

Fastprisen, som er den man kan få, hvis man laver en aftale med DONG fx tre år ud i fremtiden, ligger i dag på 46 øre per kilowatttime.

Den samlede pris for en kilowatttime inklusive afgifter og transport ligger på lige over to kroner per kilowatttime i Nordsjælland for eksempel, mens den i København ligger helt oppe på 2,24 kroner. Den har aldrig været højere.

I august 2003 lå denne pris på 1,42 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden