Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KIM AGERSTEN
Foto: KIM AGERSTEN

Du kan ikke forhindre atomkraften i at invadere dit hjem, uanset om du køber grøn strøm eller aflyser CO2-kvoter. Atomkraften er en del af den strøm, der importeres fra Sverige og Tyskland, og den kan ikke skilles fra den øvrige strøm.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er atomkraft i dit elstik

Der kommer atomkraft ud af dine stikkontakter, og du kan ikke slippe for det, uanset om du køber grøn- eller naturstrøm.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Atomkraft fra svenske og tyske atomkraftværker strømmer ud af stikkontakterne i dit hjem.

Det fremgår af de afregninger, som elselskaberne sender ud til deres kunder.

I Østdanmark kom tre procent af den leverede el i 2007 fra atomkraftværker, mens 11 procent kom fra 'affald, biomasse og biogas. Olie og kul tegnede sig for 53 procent, mens resten kom fra grønne energikilder som vind, vand, sol og naturgas.

Og du kan ikke fravælge eksempelvis el fra atomkraftværker. Alle østdanskere fik præcis den samme strøm i 2007.

»Hvis vi importerer strøm fra Sverige, er atomkraft en naturlig del af strømmen, for svenskerne producerer en del af deres strøm på atomkraftværker, og det kan vi ikke skille ad«, siger markedsdirektør Lene Sonne i Energinet.dk, der ejer det overordnede danske el-transmissionsnet.

Grøn strøm med atomkraft »Vil det sige, at selv om jeg går til et selskab, der leverer mig såkaldt grøn strøm eller naturstrøm, så består den af lige så meget atomkraft eller strøm fra kul og brunkul som den strøm, min nabo får?«

»Ja, sådan er det. Strømmen løber som den løber«, siger Lene Sonne.

»Er det så ikke fup, når nogen forsøger at sælge mig såkaldt grøn strøm?«

»Det er som man tager det. Du betaler ekstra for at få en god samvittighed og for at få lov til at sige, at du bruger grøn strøm. Men i den fysiske verden har du ikke påvirket noget«, siger Lene Sonne.

Du kan købe CO2-kvoter

»Hvis du som almindelig forbruger vil gøre noget, der er med til at ændre verden, kan du købe strøm hos en forhandler, der samtidig sælger dig CO2-kvoter, du så kan rive i stykker og dermed aflyse. Så forhindrer du, at der produceres elektricitet for de kvoter på et CO2-forurenende værk«, siger Lene Sonne.

Men forhindre atomkraften i at invadere dit hjem, det kan du altså ikke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden