Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

»Elselskaberne gør som mobilselskaberne, der lokkede kunder til med kunstigt lave intropriser uden at oplyse om prisen i længden. Det ligner fup«, siger en energiprofessor, der mener, at et besøg på Elpristavlen.dk »spild af tid«.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndigheder vildleder om prisen på el

Du sparer ingenting ved at bruge Elpristavlen.dk, som Forbrugerrådet, myndighederne og elbranchen står bag.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ser ud til, at der er rigtig gode penge at spare. Med få klik på Elpristavlen.dk kan en familie skifte elselskab og spare 1.500 kroner om året.

Det indtryk kan man få, når man går ind på elpristavlen.dk, som er myndighedernes, elselskabernes og Forbrugerrådets fælles prisoplysning på nettet.

Spareløfter er varm luft Problemet er bare, at det ikke passer. Der er stort set ingen besparelse at hente, skriver 24timer.

Avisen kan i dag afsløre, at det store prestige-projekt vildleder danske elkunder.

Elpristavlen hævder ellers, at den ‘gør elmarkedet mere gennemskueligt for dig som forbruger’.

LÆS ARTIKEL

Men i et priseksempel, 24timer har opstillet, lover Elpristavlen en besparelse på 1.500 kroner om året. Når kunden modtager elregningen, vil besparelsen dog kun være på sølle 79 kroner, og ikke de lovede 1.500 kroner.

Grunden er, at det er overladt til elselskaberne at indtaste de priser, som fremgår på Elpristavlen.

I stedet for at indtaste de faktiske årlige elpriser, indtaster selskaberne rabatpriser, som slet ikke holder i længden.

Flere elselskaber indrømmede, at priserne er urigtige, da 24timer ringede op som skeptisk forbruger.

»Elpristavlen kan ikke sige, hvad den årlige elpris bliver. Den pris, vi har indtastet holder ikke, for det ser ud til, du får rabat i fire kvartaler, men du får kun rabat i et kvartal,« erkendte eksempelvis en medarbejder hos Seas-Nve.

Troede de danskere, der har skiftet elselskab via Elpristavlen.dk, at tjenesten var troværdig, er det ikke så mærkeligt. Både Energitilsynet, Forbrugerstyrelsen og Energistyrelsen står bag den.

Også Forbrugerrådet anbefaler tjenesten og markedsfører sig med at have været med til at lave den.

Frede Hvelplund, energiprofessor ved Aalborg Universitet, kritiserer, at Energitilsynet og Forbrugerrådet står bag en tjeneste, der vildleder.

»Det ligner fup«
»Det undrer mig. Jeg kan med det samme se, at besparelserne på Elpristavlen.dk ikke holder. Priserne kan umuligt blive så lave. Elselskaberne gør som mobilselskaberne, der lokkede kunder til med kunstigt lave intropriser uden at oplyse om prisen i længden. Det ligner fup,« siger han og kalder et besøg på Elpristavlen.dk for ‘spild af tid.’

»For praktisk talt er der intet at spare,« siger han.

Energitilsynet kan godt se, at det er et problem at stå bag en tjeneste, der vildleder.

»Det er ikke særlig smart. Det indrømmer jeg. Vi kan gøre det bedre, så vi skal have strammet op, så forbrugerne får retvisende priser,« siger Otto Skrubbeltrang, ­jurist i tilsynet.

»Vi har ikke ansvaret - alene«
Elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, understreger, at den ikke alene bærer ansvaret for Elpristavlen.dk.

»Myndighederne er med i følgegruppen. Vi kan godt se, at priserne kan forvirre. Men der er ikke tale om bevidst vildledning,« forsikrer Helle Stisen, statistikkoordinator i Dansk Energi.

Hun lover, at Dansk Energi på de kommende møder med følgegruppen vil drøfte, hvordan systemet kan forbedres.

Forbrugerrådet erkender fejl

Også Forbrugerrådets chefkonsulent Martin Salamon erkender, at Elpristavlen.dk har fejl.

»Så der er behov for at se på, om siden er god nok. Vi begynder at se erfaringer, der viser, at den nok har en tendens til at overvurdere besparelserne. Og det er selvfølgeligt beklageligt. Man kan spare penge, hvis man skifter el-selskab, men spørgsmålet er, hvor meget,« siger han til 24timer og gætter på, at den reelle besparelse er mindre, end der loves.

»Og det bør vi gøre noget ved,« siger han.

LÆS OGSÅ

Seas-Nve’s markedsdirektør, Ole Vestergaard, skyder skylden på teknikken bag Elpristavlen og forsikrer om, at selskabet ikke forsøger at vildlede.

Dansk Energi understreger, at der på Elpristavlen er blevet indskrevet vilkår, der gør opmærksom på, at man ikke får oplyst den præcise årlige elpris, og at forbrugerne ved at opsige og gentegne abonnementer kan opnå en besparelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden