Der er tusindvis af kroner at hente på varmeregningen for ejere af især ældre enfamiliehuse, hvis de isolerer de rigtige steder i den rigtige rækkefølge.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Der er tusindvis af kroner at hente på varmeregningen for ejere af især ældre enfamiliehuse, hvis de isolerer de rigtige steder i den rigtige rækkefølge.

Energi

Boligejere kan spinde guld på klimakampen

Ejerne af især landets ældre boliger kan spare tusindvis af kroner om året, mens de gavner kampen mod klimaændringer.

Energi

Nu giver en ny portal en opskrift på, hvordan boligejerne i Danmark kan tjene masser af penge på at deltage i kampen mod klimaændringer, skriver Berlingske Tidende.

Ejerne af op imod en million enfamiliehuse, især ældre dårligt isolerede huse, kan score kassen ved at spare på husets energiforbrug.

Det er ikke mindst efterisoleringer, der kan give dobbeltgevinster for klimaet og privatøkonomien.

LÆS ARTIKEL

Der kan nemlig være flere tusinde kroner at spare på den årlige varmeregning for husejerne.

Og nu er Klima- og Energiministeriet klar med en meget udførlig og tilgængelig vejledning i, hvordan boligejerne kommer i gang med at spare omgivelserne for CO-2 og sig selv for udgifter til varme og el.

Med portalen energisparebolig.dk lancerer ministeriet en nøgle til realisering af en del af det kæmpe potentiale for energibesparelser, der ligger i landets bygninger.

LÆS ARTIKEL

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) anslår, at en tredjedel af energiforbruget i landets bygninger kan spares gennem energiinvesteringer, der løber rundt.

»Med portalen forsøger vi at punktere en myte om, at det er meget besværligt at komme i gang. Kampagnens budskaber hviler på den helhedstankegang, at det handler om at gøre de rigtige ting i den rigtige rækkefølge frem for bare at gøre et eller andet,« siger konsulent i Energistyrelsen Asger Olesen.

LÆS ARTIKEL

Et hovedelement på den nye portal er en interaktiv guide, Test Dit Hus.

På baggrund af en række oplysninger om huset, som boligejeren opgiver, beregner guiden, hvor mange penge og hvor meget CO-2 der kan spares ved forskellige former for forbedringer som eksempelvis isolering, nye vinduer og andre varmekilder.

Samtidig giver portalen vejledning i, hvordan forbedringerne bedst kan finansieres og en oversigt over, hvor hurtigt investeringerne er tjent hjem i kraft af besparelser på energiregningen.

LÆS ARTIKEL

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) mener, at portalen kan være det initiativ, der får tanken om at gøre noget til at blive til handling.

»Jeg tror, mange mennesker gerne vil i gang, hvis det ikke er alt for besværligt. Med portalen samler vi den nødvendige information og gør det enkelt og overskueligt, om det konkret er en god idé at investere i f.eks. efterisolering, nye vinduer eller varmepumper,« siger Connie Hedegaard.

LÆS ARTIKEL

Formanden for miljøorganisationen Det Økologiske Råd, Christian Ege, mener, at den ny portal er et godt initiativ men for ensidigt fokuseret på at plukke de lavthængende frugter, dvs. de hurtige og oplagte gevinster.

»Vi savner, at hjemmesiden gør det klart, at der også er behov for at gennemføre mere langsigtede energirenoveringer, som umiddelbart har en længere tilbagebetalingstid, end de fleste husejere måske vil være parate til. Der er behov for politiske initiativer, der kan sikre, at de langsigtede energirenoveringer gennemføres. Det kan være tilskud, billige lån eller lignende,« siger Christian Ege.

LÆS ARTIKEL

Hertil siger Connie Hedegaard, at portalen skal ses i sammenhæng med en række andre initiativer for bygninger, herunder stramningen af bygningsreglementet, der ifølge ministeren er verdens skrappeste.

Administrerende direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo, siger, at mange danskere trods vigende ejendomsvurderinger har friværdi nok til, at de kan låne til energirenoveringer:

»Boligen bliver mere værd, når den renoveres, og den merværdi regnes med, når vi vurderer, om der er plads til et lån«, siger han til Berlingske Tidende.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden