Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Så meget koster regeringens energiplan dig

Den gennemsnitlige familie kommer til at betale 1700 kr. mere i el og varme.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil bruge 5,6 milliarder kroner på at sikre grønnere strøm og varme til de danske husstande og virksomheder frem mod 2020.

Danskerne skal dog i vid udstrækning selv betale via nye energiafgifter.

  • For de danske husholdninger vil energiplanen betyde en ekstraregning på gennemsnitligt 1.700 kroner årligt i 2020, vurderer regeringen.
  • Regningen stiger gradvist frem mod 2020, og det skal give husholdningerne mulighed for at tilpasse sig ved at fx at isolere bedre, så man bruger mindre varme.

Regeringen har regnet på to eksempler:

  • For en familie i et parcelhus på 130 m², der ud over fjernvarmeforbruget har et årligt elforbrug på 4000 kWh, bliver den samlede ekstraregning på 2300 kroner årligt i 2020.
  • For en familie i en lejlighed på 75 m², der ud over fjernvarmeforbruget har et årligt elforbrug på 2500 kWh bliver ekstraregningen på 1400 kroner årligt i 2020.
  • Regeringen forventer dog, at den gennemsnitlige husstand reducerer energiforbruget med 8-10 procent i 2020 gennem bedre isolering af husene, ved at skifte vinduer og bruge mere strømbesparende apparater. Det vil få ekstraregningen til at falde.
  • Regeringen forventer også, at ekstraregningen vil falde, fordi kraftvarmeværkerne nu får en økonomisk fordel ved at bruge biomasse, der er lavere beskattet end fossile brændstoffer som kul. Det vil kunne komme forbrugerne til gode i form af lavere fjernvarmepriser, mener regeringen.
  • For familien i parcelhuset på 130 m² falder ekstraregningen til 900-1700 kroner per år i 2020, hvis familien isolerer huset, og kraftvarmeværket øger brugen af biomasse. Jo mere biomasse, jo lavere regning for forbrugeren.
  • For familien i lejligheden på 75 m² falder ekstraregningen til 600-1100 kroner per år i 2020, hvis familien gennemfører energibesparelser, og kraftvarmeværket øger brugen af biomasse. Kilde: Regeringens energiudspil "Vores energi".

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden