Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 CATHRINE ERTMANN
Foto: CATHRINE ERTMANN

Lyshav. Danskerne elsker julebelysning og det kommer til at kunne ses tydeligt på de private el-regninger, forudser Dansk Energi.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julebelysning koster os 120 millioner kr. i elforbrug

Danskerne bruger julebelysning svarende til 15.000 huses årlige el-forbrug.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julelys, kranse og kæder lyser allerede midt i november mange hustage, haver og vinduer op.

Vi tænder julepynten tidligere for hvert år, og det betyder et tilsvarende højere el-forbrug.

Faktisk vil vi de næste måneder komme til at bruge op mod 60 millioner kWh svarende til 15.000 parcelhuses elforbrug i et år, viser en opgørelse fra Danask Energi.

Flere lyskæder per husstand
»Vi kan se, at perioden med julebelysningen er blevet udvidet de senere år. Hvor vi før primært startede i december måned med at udsmykke haver og tage, starter brugen af lyskæder for flere og flere allerede i november og slutter først med udgangen af januar. Det øger selvfølgelig elforbruget og koster på elregningen«, siger Richard Schalburg, forbrugerekspert i Dansk Energi.

Stigningen i el-forbruget sker på trods af, at meget af belysningen de seneste år er blevet mere energieffektivt.

Hos Dansk Energi mener man, at det kan skyldes, at vi år for år får flere lyskæder og lysfigurer per husstand. Dansk Energi har tjekket en række butikker, og konstateret at udbuddet i julebelysning er steget.

20 kroner for en lyskæde
Samtidig er det meget forskelligt, hvad de enkelte figurer og lyskæder bruger af energi.

På en række af de lyskæder, Dansk Energi har kigget på, viser det sig, at en lyskæde med 100 LED pærer typisk har en effekt på 6 watt. Hvis den hænger fra midten af november til midt i januar og brænder 12 timer hver dag, så bruger den strøm for cirka 20 kroner.

Til sammenligning bruger en ældre model med 100 glødepærer i samme periode cirka 200 kroner. Så selv om en LED-kæde typisk koster op mod 300 kroner det kan det godt betale sig at skifte det gamle udstyr ud med nyt.

»En gylden tommelfingerregel er, at se hvad kæderne bruger af watt. Hvis det ikke står der, så har man ikke overblik over, hvad man køber. Spørg i stedet ekspedienten, hvis det ikke står direkte på indpakningen, og kan de ikke svare, så køb det ikke«, siger Richard Schalburg.

Desuden kan man spare penge ved at have en god energiadfærd og huske at slukke for lyskæderne om dagen, og når man ikke er hjemme. Dansk Energi anbefaler et Et tænd-sluk ur til 20 kroner som en god løsning til at hjælpe med at få slukket for udendørskæderne.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden