risiko. Hvis den gamle nedgravede olietank ikke er skiftet ud med en ny, risikerer husejeren, at forsikringen ikke dækker, hvis olien lækker.
Foto: THOMAS BORBERG

risiko. Hvis den gamle nedgravede olietank ikke er skiftet ud med en ny, risikerer husejeren, at forsikringen ikke dækker, hvis olien lækker.

Energi

Husejere med gamle olietanke risikerer ruinering

Op til 25.000 husejere med gamle olietanke kan ikke forsikres mod olielæk.

Energi

Har du en gammel olietank liggende, så kan det være en god idé at tjekke den efter.

Forsikringen kan nemlig være udløbet, så det kan blive blive en dyr omgang, mellem 20.000 og flere millioner kroner, hvis den lækker, og den forurenede jord skal fjernes. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Fristen blev udskudt

»Forsikringen dækker ikke længere, og derfor løber man en risiko for at stå med en kæmpe regning, hvis der skulle ske en lækage«, siger Preben Bruun, der er teknisk sagsbehandler i Miljøstyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Oprindeligt var fristen for udskiftningen af olietankene den 31. marts sidste år, men den blev udskudt et halvt år til 30. september 2010 for at tage højde for forventede flaskehalsproblemer med installeringen af de nye tanke.

Det handler om nedgravede ståltanke, der kan rumme under 6.000 liter og er mere end 40 år gamle, som altså det seneste års tid har været uden forsikring. Spørgsmålet er så, hvor mange af den slags der ligger rundt om i landet.

Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at det handlede om 25.000 tanke, men det er ikke muligt at få overblik over, hvor mange der mangler at blive skiftet, og derfor er det udelukkende boligejernes eget ansvar.

»Jeg synes, at vi har gjort, hvad vi kunne for at informere om det«, siger Preben Bruun til Frederiksborg Amts Avis.

Brancheorganisationen Energi- og Olieforum påpeger, at man som udgangspunkt står uden forsikring, selvom der kan være undtagelser.

Organisationen får cirka 80 sager ind om året, og en mindre procentdel nægtes forsikringspenge.

»Mellem 5 og 10 procent bliver afvist enten på grund af ulovlig installation eller gamle tankeB, siger teknik- og miljøchef i organisationen, Michael Mücke Jensen.

Sagerne varierer i omfang alt efter, om oliespildet bliver opdaget hurtigt, eller det har forurenet gennem flere år.

»Det er alt fra 20.000 kroner og op til et par millioner kroner, men gennemsnittet ligger nok på mellem 400.000 og 500.000 kroner«, siger Michael Mücke Jensen.

Fra næste år får kommunerne pligt til at registrere i det såkaldte BBR-register, når en olietank bliver etableret eller sløjfet.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce