Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

regning. Mange husejere skal have flere penge op ad lommen de kommende år, hvis regeringens ambitioner om 100 procent grøn energi i 2050 skal føres ud i livet.
Foto: CARSTEN INGEMANN

regning. Mange husejere skal have flere penge op ad lommen de kommende år, hvis regeringens ambitioner om 100 procent grøn energi i 2050 skal føres ud i livet.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energireform vil gøre varmeregningen markant dyrere

Parcelhusejere med oliefyr risikerer 7.900 kroner ekstra på varmeregningen i 2020

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens ambition om et Danmark, der kører på 100 procent grøn energi i 2050, kommer til gøre ondt i lommeforet, hvis oliefyret bliver ved med at hvæse i kælderen eller bryggerset, skriver 24timer.

I morgen mødes Folketingets partier - undtaget Liberal Alliance, som har meldt sig ud - til forhandlinger om regeringens energiudspil ’Vores Energi’, som vil øge energiafgifterne med 5,6 milliarder kroner i år 2020.

Oliefyr bliver hårdest ramt Kommer regeringen igennem med sit udspil, vil det koste en almindelig parcelhusejer med oliefyr ekstra 6.600-7.900 kroner på varmeregningen i 2020, mens en parcelhusejer med gasfyr slipper med 4.700 kroner ekstra om året.

Fjernvarmekunderne må af med ekstra 2.000 kroner om året. Regeringens bebudede afgiftsstigninger koster en husstand omkring 2.000 kroner ekstra om året i 2020, uanset om man fyrer med olie, gas eller er tilsluttet fjernvarme.

Men dertil kommer de almindelige prisstigninger på olie, gas og andre brændsler, som vil få varmeregningen til at eksplodere hos især de over 330.000 husstande, der stadig har et oliefyr.Det får Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, til at kræve kraftige justeringer af regeringens energiudspil, hvis Venstre skal gå med i et forlig.

»Ganske almindelige danskere er i forvejen spændt hårdt for økonomisk. Regeringen har vedtaget øgede afgifter på fem milliarder kroner i finansloven, og nu vil den så lægge energiafgifter på 5,6 milliarder kroner oveni, som vil give en ekstra varmeregning på 2.000 kroner om året for en almindelig parcelhusejer. Det er økonomisk uansvarligt«, siger Lilleholt til 24timer og uddyber:

»Det betyder jo, at en større del af danskernes penge bindes til varmeregningen. De penge kan så ikke bruges til køb af varer og tjenesteydelser. Dermed udskydes det opsving, der er brug for.«

Råd til at udskifte oliefyret

Samtidig peger han på, at mange husejere ikke har råd til at udskifte olie- eller gasfyret med for eksempel et jordvarmeanlæg, som let kan løbe op i 100.000 kroner.

Men det er der taget højde for i regeringens energiudspil, fastslår energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Udskiftningen af oliefyret med et jordvarmeanlæg kan nemlig finansieres over besparelsen på varmeregningen i såkaldte ESCO-light-samarbejder, hvor en investor lægger ud for jordvarmeanlægget, som husejeren så afdrager via besparelsen på varmeregningen. Når jordvarmeanlægget er afbetalt, tilfalder besparelsen igen husejeren.

LÆS OGSÅ

»Der er jo mange husejere, der er teknisk insolvente og derfor ikke har nogen friværdi at låne i, ligesom bankerne er tilbageholdende med at låne penge ud i det hele taget. Men med den her løsning har alle råd til at udskifte oliefyret«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til 24timer.

Klar til kompromis
Den tidligere VK-regering lagde i sit energiudspil op til at hæve energiafgifterne med 3,6 milliarder kroner i 2020, og det skal ikke blive meget dyrere, før Venstre smækker med døren og forlader energiforhandlingerne, lader Lilleholt forstå.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har signaleret, at han er klar til at file på regeringens energiudspil for at sikre et bredt forlig, der kan sikre ro om danskernes økonomi og danske virksomheders omkostninger i de kommende år.

Det bakker Pernille Rosenkrantz-Theil op om:»Vi er klar til at flytte os for at få et bredt forlig. Derfor er det også overraskende, at Venstre holder så stejlt på sit, for der er brug for et bredt forlig,« siger hun til 24timer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden