En kombination af manglende vedligeholdelse og fugles redebyggeri i skorstenen endte med en alvorlig kulilteforgiftning.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

En kombination af manglende vedligeholdelse og fugles redebyggeri i skorstenen endte med en alvorlig kulilteforgiftning.

Energi

Ægtepar fik kulilteforgiftning efter redebyggeri

12 til skade med naturgasfyr i 2010. Sikkerhedsstyrelsen: Tjek kan redde liv.

Energi

Den 19. maj blev et ældre ægtepar i Hedehusene indlagt på hospitalet med kulilteforgiftning.

Hjemme i huset havde deres naturgasfyr ikke haft besøg af en vvs-montør i syv år, trods pligten til at få det efterset hvert andet år.

Samtidig havde fugle bygget rede i skorstenen, som ikke var forsynet med en lovpligtig fuglerist.

Livsfarlig cocktail

Kombinationen af redebyggeriet og det manglende serviceeftersyn var en livsfarlig cocktail. Heldigvis overlevede parret, men i Sikkerhedsstyrelsen ser man desværre ofte, at der sker ulykker i de huse, hvor man ikke har fået efterset naturgasinstallationen regelmæssigt, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsstyrelsen holder øje med alle gasulykker. Udover at efterforske føres der også statistik.

LÆS ARTIKEL

I 2010 steg antallet af personskader ved gasulykker fra 10 til 16 personer. Der kan være mange årsager til dette. Men sikkert er det, at naturgassen står fortsat for langt størstedelen af antallet af personskader - nemlig de 12 ud af i alt 16 skader.

»Vi må erkende, at en høj alder på apparaterne i kombination med en voksende portion manglende vedligeholdelse og service af gasinstallationerne er medvirkende eller direkte årsager til ulykkerne«, siger Pernille Vestergaard, ingeniør i Sikkerhedsstyrelsen.

Det er sådan, at det for en række naturgasinstallationer er lovpligtigt at få dem serviceret hvert andet år. Men generelt anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at alle borgere med naturgas får dem efterset af en autoriseret vvs-installatør.

»Det kan være yderst farligt, hvis man ikke vedligeholder sit naturgasfyr. Der kan udvikles kulilte elle ske eksplosion, og derfor vil vi gerne opfordre folk til at få efterset deres gasfyr med 2 - 3 års mellemrum. Det er faktisk lidt ligesom at gå til tandeftersyn. På den måde undgår man, at begyndende huller i tænderne udvikler sig til smertefuld og langvarig behandling hos tandlægen. Hvis man løbende får efterset sit naturgasfyr, minimerer man risikoen for ulykker«, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce