Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

El. Forbrugerrådets nye initiativ Tænk Strøm, som skal sikre danske forbrugere lavere elpriser, får en hård medfart af oppositionen. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Borberg

El. Forbrugerrådets nye initiativ Tænk Strøm, som skal sikre danske forbrugere lavere elpriser, får en hård medfart af oppositionen. (Arkivfoto)

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugerrådets 'elbørs' får hård kritik

Oppositionen kritiserer initiativet Tænk Strøm for at være konkurrenceforvridende.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tænk Strøm er et initiativ fra Forbrugerrådet, som skal hjælpe de danske elkunder med at skaffe sig billigere strøm, men flere partier kritiserer nu initiativet for at forvride konkurrencen på elmarkedet.

Det skriver Børsen.

Grundtanken bag Tænk Strøm er, at forbrugerne i flok kan presse elselskaberne til lavere priser.

Private selskaber uden støtte Helt konkret betyder det, at Tænk Strøm forhandler med elselskaberne på alle sine medlemmers vegne om et tilbud på strøm. Udsigten til en større mængde potentielle kunder skal så få elskaberne til at sænke priserne.

Der findes lignende private selskaber, som yder en lignende service. De får dog ikke støtte fra staten, som Forbrugerrådet gør. Dette får flere oppositionspolitikere til at kritisere det nye initiativ.

»Forbrugerrådet bliver part i kommerciel virksomhed, når de går ind og konkurrerer på det her marked. Det kan ikke være rigtigt. De får tilskud fra det offentlige til deres arbejde«, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti til Børsen.

»Det er helt galt det her«
Også de konservative mener, at det er et problem, at Forbrugerrådet bevæger sig ind på private virksomheders område.

»Forbrugerrådet, som hovedsageligt er finansieret af offentlige midler skal ikke gå ind og konkurrere med private virksomheder, der laver det samme. Det er unfair konkurrence«, siger Brian Mikkelsen, erhvervsordfører for Konservative til Børsen.

Heller ikke hos Venstre ser man velvilligt på initiativet.

»Det er helt galt det her, og jeg tvivler på, at det er foreneligt med intentionerne bag de offentlige bevillinger til Forbrugerrådet«, siger erhvervsordfører for Venstre Kim Andersen til Børsen.

De tre partier har, sammen med Liberal Alliance, bedt erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) om at forklare meningen med Tænk Strøm.

Forbrugerrådet: Det er ikke statens penge
Hos Forbrugerrådet påpeger direktør Rasmus Kjeldahl, at Tænk Strøm bliver kørt gennem et datterselskab, der er adskilt fra Forbrugerrådet.

»Der er ikke en krone af statens midler, der skal blandes ind i det her. Det sikrer konstruktionen også med livrem og seler, at vi ikke gør, hverken økonomisk eller juridisk«, siger Rasmus Kjeldahl til Børsen.

Han er overbevist om, at Forbrugerrådets entre på markedet vil presse prisen over hele linjen og dermed hjælpe alle.

Konkurrent: Tænk Strøm fungerer ikke på markedsvilkår

Tænk Strøm er dog ikke den slags hjælp man efterspørger hos selskabet Samenergi, der også samler elkunder sammen for at presse prisen på strøm.

Samenergis indehaver Casper Kjøller mener, at Forbrugerrådet blot kunne have gjort opmærksom på, at der findes virksomheder, der udbyder denne service i stedet for at starte sit eget.

Han tror ikke meget på adskillelsen af Forbrugerrådet og Tænk Strøm, som ligger under datterselskabet Tænk Mer A/S.

LÆS OGSÅ

»Brandmæssigt er det ikke adskilt. Der står Forbrugerrådet ud over alt det her. Det er dem, der sender pressemeddelelsen ud, det ligger på deres hjemmeside, det er Rasmus Kjeldahl, som udtaler sig. Når det kommer til betalingen, kan det godt være, at det skal ned i en kasse, hvor der står Tænk Mer A/S på, men de havde ikke kunne skaffe de her små 10.000 medlemmer, de har nu, hvis de havde fungeret på markedsvilkår«, siger Casper Kjøller til Børsen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden