Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

overforbrug. Tre ud af 12 sammenlignelige fjernvarmeforbrugere i parcelhuse brugte over en periode 39 procent mere fjernvarme end de øvrige 9. Om det skyldes, at de tre også har en brændeovn, går driftlederen på varmeværket nu og funderer over.
Foto: CLAUS BONNERUP

overforbrug. Tre ud af 12 sammenlignelige fjernvarmeforbrugere i parcelhuse brugte over en periode 39 procent mere fjernvarme end de øvrige 9. Om det skyldes, at de tre også har en brændeovn, går driftlederen på varmeværket nu og funderer over.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Husejere med brændeovn bruger mest fjernvarme

En ikke statistisk funderet undersøgelse undrer en driftleder på fjernvarmeværk.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ud af 12 sammenlignelige huse i et fjernvarmeværks område brugte de eneste tre, der havde en brændeovn ved siden af fjernvarmen, næsten 40 procent mere fjernvarme end de øvrige 9, der kun havde fjernvarme.

Det undrer driftlederen på Hobro Varmeværk, som står bag den lille uvidenskabelige undersøgelse, som han blev inspireret til, da han alligevel skulle indsamle data til Dansk Fjernvarme.

Brugte mest fjernvarme

Han undersøgte husenes faktiske fjernvarmeforbrug mellem 2009 og 2011. 3 ud af de 12 huse med fjernvarmeinstallation havde også en brændeovn, og de tre husejere med brændeovn viste sig at være topscorere i forbrug af fjernvarme.

LÆS ARTIKEL

Husene med brændeovn brugte nemlig i gennemsnit 39 procent mere fjernvarme end gennemsnittet for huse uden brændeovn.

Det skriver ingenøren.dk

»Jeg synes, at det er en markant og meget tydelig forskel, der er mellem varmeforbruget i huse med og uden brændeovne. Det er ikke noget, der ruinerer folk, men det er da lidt paradoksalt, at man investerer i en brændeovn, der egentlig skulle spare på varmeregningen, men faktisk viser sig at have den modsatte effekt« siger driftsleder for Hobro Varmeværk, Per Aasted til Ingeniøren.

Gennemsnitligt brugte husene med brændeovn næsten halvanden gang så meget fjernvarme som det beregnede forbrug for huset.

Men driftlederen blev også vidne til et andet paradoks, nemlig at huse med mekanisk ventilationsanlæg med varmegenindvinding også lå som topscoere i forbrug af fjernvarme. Husene med ventilations- og varmegenvindingsanlæg brugte i gennemsnit 22 procent mere fjernvarme end huse uden ventilationsanlæg.

»Det er tankevækkende, at udstyr, der i energiberegninger giver en varmebesparelse, rent faktisk har den modsatte effekt,« siger Per Aasted om resultaterne.

»Undersøgelsen er selvfølgelig ikke statistisk repræsentativ, men ud fra iagttagelser, jeg også har hørt fra andre, ville det overraske mig meget, hvis det her ikke er gældende alle steder«, siger Per Aasted til Ingeniøren.

Per Aasted har gjort sig nogle tanker om årsagen til sammenhængen, og han mener, at det bunder i beboernes adfærd, og at for eksempel beboere med brændeovn vænner sig til en høj temperatur, fordi den er vanskelig at regulere ned i et godt isoleret hus, og det bliver til sidst en dårlig vane, mener han.

Desuden hæfter han sig i forbindelse med ventilationsparadokset ved, at den luft, som brændeovnen bruger til forbrændingen, er opvarmet af fjernvarmen og bliver erstattet af ny luft, der kommer ind i huset og bliver varmet op af fjernvarme i andre rum, hvor der måske er koldere, og termostaten derfor åbner for fjernvarmen for at varme rummet op.

Forskningschef for energi og miljø hos Statens Byggeforskningsinstitut Søren Aggerholm bekræfter, at der er nogle elementer, der trækker i retning af, at fjernvarmeforbruget ikke bliver helt så lavt i et nyt hus med brændeovn.

Han peger på, at der er en vis åbning igennem brændeovnen hele tiden, der gør, at der ryger noget mere luft gennem huset, end der ellers ville gøre. Det kan også være, at folk holder højere temperaturer, eller at der pludselig bliver for varmt, så de åbner vinduerne« siger Søren Aggerholm til Ingeniøren.

Men forskningschefen understreger samtidigt, at undersøgelsen er for lille til at den kan komme med nogen forklaring på en sammenhæng. Det skal i givet fald undersøges nærmere, lyder det.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden