Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan få sparepærer uden farligt kviksølv

Forbrugerne kan nu finde sparepærer, der er uden de farlige kviksølvforbindelser, som Miljøstyrelsen advarer imod.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Størstedelen af sparepærerne på markedet indeholder ikke flydende kviksølv, som Miljøstyrelsen har været ude med advarsler mod.

Advarslerne gik på, at pærerne afgiver giftige kviksølvdampe, hvis de går i stykker, mens de er varme.

Men det sker ikke med de sparepærer, der er produceret med en amalgam legering med kviksølv. Og det er over halvdelen af sparepærerne på markedet.

LÆS ARTIKEL

Derfor vil firmaet bag en af de mest sælgende pærer på markedet, Prolight, nu mærke de pærer, der ikke indeholder det såkaldt flydende kviksølv.

LÆS ARTIKEL

Men forbrugerne kan også selv finde de pærer, der ikke indeholder flydende kviksølv.

»Det er som hovedregel de pærer, hvor rørerne er kapslet ind, så de ligner en glødepære i formen, der er produceret med den bedre amalgam legering«, siger Flemming Andersen, der er informationschef i firmaet bag Prolight, e3light Retail.

Firmaet sælger stadig de billigere sparepærer, der er formet som små lysstofrør.

LÆS ARTIKEL

»Når man ønsker en indkapslet pære, kræver det mere af lysstyrken i pæren, og den får man ved at anvende den lidt dyrere amalgam legering. Det er dyrere i både indkøb og i produktion, men der er stadig forbrugere, som udelukkende går efter prisen, så derfor sælger vi stadig de rørformede sparepærer«, siger han.

LÆS ARTIKEL

I første omgang kommer kviksølvmærkningen forbrugerne i Føtex, Bilka og Netto til gavn allerede i næste uge.

Firmaet vil nemlig i samarbejde med Dansk Supermarked sætte mærkater på hylderne, men om to-tre måneder vil oplysningen kunne ses på selve emballagen.

To typer sparepærer

Alle sparepærer giver lys ved, at små kviksølvmolekyler eksploderer inde i pæren, men der findes to typer sparepærer, som benytter hver sin teknologi.

Den ene type er flydende kviksølv, som findes i under halvdelen af de solgte sparepærer. Pærerne er ikke farlige ved almindeligt brug, men skal behandles efter bestemte forskrifter, hvis pæren smadres, fordi der kan frigives kviksølvdampe.

Størstedelen af sparepærerne indeholder derimod amalgam, som er en legering af kviksølv og andre metaller.

Det betyder, at kviksølvet har en stabil, fast form, og det er et mere miljøvenligt og sikkert alternativ, fordi kviksølvdampe fra amalgam ikke vil blive frigivet, hvis pæren smadres.

LÆS ARTIKEL

For at undgå forvirring anbefaler e3light dog, at man følger Miljøstyrelsens procedurer i forhold til håndtering af ødelagte pærer, lige meget om man tror, man har med den ene eller anden type sparepære at gøre.

»Da vi ikke er 100 procent sikre på, hvilke sparepærer, der indeholder flydende kviksølv, tør vi ikke sige, at man kan undlade at følge Miljøstyrelsens forholdsregler«, siger Flemming Andersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden