UHELDIGT. Nye huse har tit et mekanisk ventilationssystem, som betyder, at der dannes et undertryk i huset. (Arkivfoto)
Foto: CLAUS BONNERUP

UHELDIGT. Nye huse har tit et mekanisk ventilationssystem, som betyder, at der dannes et undertryk i huset. (Arkivfoto)

Energi

Ny rapport: Brændeovne i nye huse kan være farlige

Sundhedsskadelige partikler fra brændeovne kommer let ud i nye huse.

Energi

Du skal være både dygtig og agtpågivende, hvis du skal have en ny ovn til at fungere i et nyt hus - og undgå at indånde farlige partikler.

Det siger seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) Ole Michael Jensen til dr.dk.

Han er medforfatter til en ny rapport, der viser, at der er forøget risiko for, at brændeovne i nye huse sender potentielt sundhedsskadelige partikler ud i stuen, når der tændes op.

»Nye huse er tætte og har tit et mekanisk ventilationssystem og emhætter installeret. Det betyder, at der dannes undertryk i huset, som gør det vanskeligt at tænde op, uden der slipper partikler ud i stuen«, forklarer Ole Michael Jensen til dr.dk.

Det er det undertryk, der suger de sundhedsskadelige partikler ud af brændeovnen og ud i stuen, når man åbner lågen for at lægge en ekstra kævle på. Og derfor skal man sørge for at udligne undertrykket i huset, inden man åbner lågen til brændeovnen, for eksempel ved at slukke for husets ventilationsanlæg eller åbne en dør ud til.

Partikler fra brændeovne mistænkes for at fremkalde lungekræft, blodpropper og cancer. Forskningen på området har dog endnu ikke nogen klare beviser for, hvor skadeligt det er at indånde partikler fra en brændeovn, skriver dr.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce