Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR
Foto: SØREN SCHNOOR

ændring. Hidtil har ejerne af solcelleanlæg kunne producere strøm om dagen og derefter trække en tilsvarende mængde ud om aftenen. Men det bliver nu lavet om, så ejeren får mest ud af strømmen, når strømmen bruges samtidig med at den produceres.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil have time-afregning på solcelletilskud

Minister Martin Lidegaard vil ændre nettomålerordning fra års- til timeafregning.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er efterhånden blevet så billigt at anskaffe sig et solcelle anlæg, at regeringen nu vil ændre støtten til anlæggene.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har i dag præsenteret energiforligskredsen for regeringens forslag til en ny støtteordning for solenergi.

Støtten omlægges

Og kan regeringen få flertal for forslaget, så vil det betyde, at støtten til solcelle-anlæggene bliver lagt om.

Regeringen lægger op til at bevare den såkaldte nettomålerordning, men den ændres fra årsafregning til en timebaseret afregning. Dermed bliver det lidt mindre favorabelt for eksempelvis private at have solcelleanlæg.

LÆS ARTIKEL

Hidtil har ejerne af solcelleanlæg kunne producere strøm om dagen og derefter trække en tilsvarende mængde ud om aftenen. Men det bliver nu lavet om, så ejeren får mest ud af strømmen, når strømmen bruges samtidig med at den produceres.

Det overskydende strøm, som ejerne af solcelleanlæg ikke får brugt, kan de fremover få en afregningspris på 130 øre/kWh for, fremgår det af forslaget.

Skal man så bruge strøm om aftenen må man fremover købe den til den normale afregningspris på ca. 220 øre/kWh. Dermed er det altså ikke længere gratis at trække sin strøm ud igen.

»I fremtiden bliver det helt afgørende for det samlede elsystem, at vind og sol indpasses bedre. Det kræver, at ellen bruges, når der er masser af den«.

»Derfor giver det god mening at belønne folk mest, når de bruger el på samme tid, som solcellerne producerer den, hvorved belastning af det fælles net undgås. Det gør det nemmere og billigere at håndtere solcellestrømmen i forhold til elnettene«, hedder det i udspillet.

Forslaget kommer, fordi det ifølge regeringen i dag er blevet langt billigere at anskaffe sig et solcelleanlæg. Alligevel får små solcelleanlæg i dag fortsat omkring fem gange mere støtte pr. kWh end eksempelvis landvindmøller.

Regeringens forslag lægger samtidig op til, at store anlæg fremover behandles på linje med små anlæg, hvilket betyder, at støtten til store anlæg mere end fordobles.

»Det skal ikke bare være muligt for parcelhusejere at udbygge med solcelleanlæg. Andre boligformer skal også tilgodeses, ligesom større solcelleanlæg, der er mere rentable, skal fremmes. Derfor øges støtten midlertidigt til større solcelleanlæg, der også er de mest effektive«, hedder det i udspillet.

Borgere, der allerede har investeret i solceller i tiltro til de gældende regler, vil ifølge regeringens forslag få en »fair overgangsordning« og dermed mulighed for at tilbagebetale deres anlæg.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden