Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

Lovforslag. Nyt forslag om solcelleanlæg, kan komme til at koste eksisterende solcelleejere dyrt.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt forslag om solceller koster ejerne 100.000 kroner

Ny beregning viser, at regeringens forslag til en ny solcelleordning vil koste ejerne mindst et sekscifret beløb.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nuværende solcelleejere vil komme til at miste mindst 100.000 kroner, hvis regeringens forslag bliver gennemført.

Det viser en beregning, som Energimidt, et af landet største forhandlere af solceller, har lavet for fagbladet Ingeniøren.

De fleste ejere der i år har investeret i et solcelleanlæg, havde regnet med at investeringen ville betale sig selv hjem om cirka ti år.

Men med det nye forslag som energiminister Martin Lidegaard (R) er kommet med, ser fremtiden for solcelleejere knap så lys ud, skriver Ingeniøren.

LÆS OGSÅ

Energimidt har brugt et regneeksempel med et anlæg på 6 kW (kilowatt), som producerer 5.508 kWh om året.

Et sådant anlæg ville de første ti år betyde, at ejeren ville få fuld gavn af strømmen, som ellers ville koste 11.016 kroner hvert år.

Over en tiårig periode ville anlægget derfor være betalt af, da prisen, ifølge Ingeniøren, som oftest ligger på 105.000 til 110.000 kroner.

Men fra år 11 og frem til år 25 falder indtægten betragteligt i forhold til den nuværende ordning. Da går nettomåleordningen over til timebasis, og værdien af strømmen kommer til at afhænge af, om ejeren er hjemme til at bruge den på solskinsdage.

Skatterådgiver harm over forslag
Skatterådgiver Ejvind Henriksen, som er partner i firmaet N'kelt, siger til Ingeniøren, at han udmærket forstår, hvorfor den nuværende ordning skal ændres, men han er »harm« over regeringens udspil.

»Det er fuldt rimeligt, at politikerne foretager ændringer i ordningen, for ja, den er blevet for attraktiv«, siger han.

I regeringens forslag bliver der lagt op til, at den såkaldte nettomålerordning skal bevares men justeres, så den i stedet for at blive afregnet en gang om året, skal afregnes per time.

Uanstændigt overfor eksisterende ejere

Som reglerne er nu, kan solcelleejere lave strøm om dagen og trækker det de har produceret fra om aftenen, hvor strømniveauet er højest. På den måde har ejerne kunnet spare mange tusinde kroner i strøm.

I forslaget fremgår det, at i stedet for at være gratis at trække sin strøm ud, skal overskydende strøm købes af solcelleejeren til en pris på 130 øre/kWh.

»Der kan være politisk uenighed om, hvordan ordningen skal skrues sammen, men i forhold til dem, der allerede har købt et solcelleanlæg, synes jeg, at vi er ude i det uanstændige«, siger skatterådgiver Ejvind Henriksen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden