Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Solcellebranchen forudser panik før lukketid

Boligejere kan komme med i gammel ordning. Men kun til lovforslaget fremlægges.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange hovedløse beslutninger om anlæg, der ikke spiller sammen og uden garantier for hverken ydelser i strøm eller sikkerhed mod byggesjusk.

Det er vilkårene for de boligejere, der i dag tager bestik af regeringens aftale med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om den nye solcelleordning.

For indbygget i aftalen er der faktisk mulighed for stadig at komme med i den fordelgatige ordning, som stadig fungerer.

Gammel ordning er opnåelig Det vil i praksis sige, at hvis en boligejer vil købe et solcelleanlæg og nyde godt at en årsafregnet nettomålerordning, der garanterer forholdet mellem købs- og salgspris for strømmen i de kommende 20 år, kan det godt lade sig gøre.

Men han eller hun skal være mere end almindelig hurtig.

Tre kriterier skal nemlig overholdes.

For det første, og det er den betingelse, der er mest kritisk, så skal der være indgået en bindende aftale mellem boligejeren og solcellevirksomheden om køb inden fremsættelsesdagen. Og ifølge den politiske aftale vil lovforslaget blive fremsat »så hurtigt som muligt«.

For det andet skal netselskabet have modtaget anmeldelse af anlægget inden 30 dage efter, at lovforslaget er fremsat.

Det indebærer, at installatøren af solcelleanlægget udfylder og fremsender Energinet.dk’s stamdatablanket med henblik på registrering i Stamdataregisteret.

For det tredje skal anlægget være nettilsluttet senest 6 måneder efter lovforslagets fremsættelse.

Panik

Og det er en situation, der risikerer at skabe en masse »hoved-under-armen« løsninger, forudser direktør i energivirksomheden Viridis Solar Systems, Niels Holck.

»Folk vil bare gå ud og købe nogle komponenter, så man risikerer at stå med et anlæg, der yder 30-50 procent mindre end optimalt«, siger han.

»Tusindvis af kunder vil skrive hovedløst under på noget, de ikke aner hvad er - og uden tid til bare at indhente forskellige tilbud at vælge imellem«, siger Niels Holck.

Men hvad skal man som boligejer gøre i dag, hvis man vil med på den gamle nettomålerordning med 20 års løbetid og årsafregning?

»Jeg kunne komme med masser af gode råd. Et af dem er at holde fingrene fra det, fordi risikoen er så stor for at vælge forkert. Men der ud over er der to råd, der er rigtig vigtige, udover at man skal købe hele anlægget samlet«, siger Niels Holck.

LÆS OGSÅ

Det ene er at sikre sig en produktionsgaranti - altså at sælgeren garanterer, hvad anlægget som sådan kan producere.

Det andet råd er at sikre sig en garanti mod, at anlægget ikke laver skade på ejendommen - det vil blandt andet sige, at man blandt andet skal sikre sig, at firmaet, der sætter anlægget op er med i en byggegarantiordning, fortæller Niels Holck.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden