Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

slut. Når lovforslaget om den nye solcelleordning fremlægges, går alting i stå. Indtil da er der nærmest panik i solcellebranchen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Usikkerhed skaber stormløb på solceller

Før lovforslaget vrimler det med »sidste chance« og »køb i dag« på nettet.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag hed det »Solcelleanlæg købt før mandag« vil stadig kunne nå at komme med i den gamle ordning.

Og i dag er sangen den samme, men fristen er rykket til »købt før tirsdag«.

Ingen ved hvornår Ingen ved, hvornår lovforslaget om en ændret støtteordning til solcelleanlæg fremlægges i Folketinget, og det skaber deciderede køer hos mange forhandlere af anlæggene.

Den gamle ordning betyder nemlig, at ejerne i 20 år kan afregne deres egen produktion af el fra solcelleanlægget til samme pris, som de skal købe den til fra energiselskabet.

Rigtig mange tror da også, at lovforslaget om de nye regler bliver fremsat i morgen. Men i Klima- og Energiministeriet vil man ikke sige noget.

Pressemedarbejder Cecilie Weinholt fortæller, at hun har fået besked på blot at referere til aftalen mellem de syv partier fra i torsdags, der taler om at »lovforslaget vil blive fremsat så hurtigt som muligt«.

LÆS ARTIKEL

For når lovforslaget er fremsat, er det slut fra og med dagen. Dermed ryger solcelleanlæggets ejer over på nogle langt mindre fordelagtige vilkår (Se faktaboksen).

Årsafregningen lægges om til en timeafregning, prisen man kan opnå ved at sælge den overskydende strøm bliver reduceret med over en tredjedel, og aftalen om faste priser løber ikke i 20 men i 10 år.

Og derfor er der gang i salget i øjeblikket.

I Bilka har der hele weekenden været indkaldt ekstra personale på kontoret til klokken 22, og det samme er tilfældet i dag, for solcellekunderne strømmer til, og indkøbschef Mads Rye Christensen fortæller, at i den forløbne weekend har Bilka haft den største omsætning overhovedet i år.

»Det er det største peak, vi har oplevet - den største omsætning i en weekend i år. Vi råder da også folk til at afslutte handelen med det samme. Det gjorde vi også i går, for man kan jo ikke vide, hvornår lovforslaget bliver fremsat, og når det sker, er aftaler, der er indgået den samme dag jo ikke så fordelagtige«, siger han.

Hvad siger i så til de kunder, der står med en aftale, som er indgået samme dag, som lovforslaget fremsættes?

»Vi siger til dem, at hvis det skulle ske, er de velkommen til at komme og sige, at de fortryder købet«, siger Mads Rye Christensen.

Også hos energiselskabet SE, det tidligere Syd Energi, er der travlhed.

»Telefonen ringer i et væk, og vi har måttet indkalde ekstra personale«, siger kommunikationschef Jan Lyng Lauridsen, der forventer, at lovforslaget fremlægges i morgen.

»Det er, hvad vi hører på vandrørene, så vi opfordrer kunderne til at afslutte handlen i dag«, siger han.

Men SE's kommunikationschef er ikke helt så fast i mælet som Bilka, når man spørger ind til en fortrydelsesret, hvis man når at købe anlægget, men ikke når at komme med i den gamle ordning.

»Så tager vi en åben dialog med kunden og finder en løsning«, siger Jan Lyng Lauridsen.

Rsiko for fejlkøb

Situationen lige op til lukketid risikerer også at få mange til at købe de forkerte anlæg, advarer direktør i energivirksomheden Viridis Solar Systems, Niels Holck.

Han råder sidste øjebliks-kunder til at købe hele anlægget samlet og at sikre sig en produktionsgaranti - altså at sælgeren garanterer, hvad anlægget kan producere, og det skal ikke forveksles med en ydelsesgaranti på selve panelerne. Noget af det vigtigste er nemlig, at komponenterne i et anlæg passer sammen.

LÆS OGSÅ

Et andet råd er at sikre sig en garanti mod, at anlægget ikke laver skade på ejendommens tag. Det vil blandt andet sige, at man skal sikre sig, at firmaet, der sætter anlægget op, er med i en byggegarantiordning, fortæller Niels Holck.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden