Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Tagpapbranchens Oplysningsråd opfordrer boligejere med tagpaptag og andre lette tage til at sikre sig, at folk med forstand på tagtypen foretager monteringen af beslagene samt gennemføringen af elkablerne, inden selve anlægget monteres.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Advarsler mod tagskader efter solcelleanlæg overdrives

Dansk Byggeri advarer om tagskader, men problemet ligger andre steder, siger eksperter.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solcelleanlæg kan ødelægge dit tag, lyder en advarsel fra brancheorganisationen, Dansk Byggeri.

Risikoen består i, at de aktuelt meget populære solcelleanlæg bliver placeret på tage, som ikke er bygget til at modstå den ekstra vægt.

Niels Heidtmann, der er bestyrelsesmedlem i interesseorganisationen under Dansk Byggeri, VE-Byg, og samtidig direktør i sit eget tagfirma, Kompronent, siger til Ingeniøren:

Det vilde vesten

»Situationen minder om det vilde vesten, hvor der ikke er noget uddannelseskrav til de folk, der monterer solcelleanlæggene, som i værste fald kan få tagspærene til at sætte sig,«

Men situationen bliver ikke genkendt i Statens Byggeforskningsinstitut.

»Jeg har ikke hørt, at det skulle være et problem«, siger seniorforsker Erik Brandt fra Statens Byggeforskningsinstitut. Han tilføjer, at der endnu ikke i Danmark findes undersøgelser eller er registreret erfaringer, der viser, at opsætning af solcelleanlæg skulle udgøre et byggeteknisk problem.

LÆS ARTIKEL

I modsætning til Niels Heidtmann mener Erik Brandt, at den største risiko ved montering af solcelleanlæg på eksisterende tage er fugtgennemtrængning de steder, hvor taget er gennembrudt for at kunne montere anlægget.

»Jeg tror ikke, selve belastningen af taget er noget stort problem«,siger han men understreger, at opsætningen af de populære solcelleanlæg er så nyt et fænomen, at der godt kan vise sig problemer over tid.

»Men det er klart, at skal du ned igennem en eksisterende tagdækning for at montere et solcelleanlæg, er det meget, meget vigtigt, at de steder, du borer igennem bliver dækket grundigt ind bagefter. Og i nogle tilfælde, for eksempel hvor taget dækker over en udnyttet 1. sal, vil det måske ikke være umuligt, men man skal gøre sig store anstrengelser for bagefter at foretage en inddækning af undertaget, fordi du normalt ikke kan komme til indefra«, siger han.

Generelt råder Erik Brandt boligejere til at sikre sig, at firmaet, der sælger solcelleløsningen også har en forsikring, der dækker i anlæggets levetid.

»En systemløsning, hvor firmaet selv står inde for, at der ikke er noget galt i hele forløbet inclusive det firma, der monterer anlægget, er en god ide«, siger han.

Heller ikke i Tagpapbranchens Oplysningsråd nikker man genkendende til udsagnet om, at solcelleanlæg er for tunge til mange især lette tagkonstruktioner.

»Jeg mener, at de største problemer opstår, hvis anlægget ikke monteres korrekt. Vi har set eksempler i Danmark på, at solcelleanlæg er blæst af taget og dermed smadret det, fordi det ikke var ordentligt monteret. Vi har også set eksempler på, at der trænger fugt ned igennem ukorrekt inddækning ved montering gennem tagdækket«, siger civilingeniør Tommy Bunch-Nielsen fra rådet.

Tommy Bunch-Nielsen er også teknisk direktør i det rådgivende ingeniørfirma, Bygge- og Miljøteknik A/S.

Han råder boligejere med tagpaptag og andre lette tage til at sikre sig, at folk med forstand på tagtypen foretager monteringen af beslagene samt gennemføringen af elkablerne, inden selve anlægget monteres.

»Man skal have en tagmand ud først, så man ikke får problemer med fugt og anlæg, som ikke sidder ordentligt fast. Her kan man også vælge et firma, der er medlem af en garantiordning, som for eksempel giver 15 års garanti på arbejdet. Så kan elektrikerne komme med selve anlægget bagefter«, siger Tommy Bunch-Nielsen.

Er der problemer med solcelleanlæg på lette tage, så skyldes de ifølge Tommy Bunch-Nielsen mere firmaer med ufaglærte folk, som ikke har forstand på, hvad de har med at gøre.

Energistyrelsen arbejder i øjeblikket på at formulere krav til en certificeringsordning for montører af vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg. Indtil den bliver godkendt, kræver det kun autorisation at slutte solcelleanlægget til husets installation, ikke til at montere anlægget.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden