Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lidegaard bøjer sig for solcelle-kritik

Nuværende ejere af solcelleanlæg vil få 20 år med uændrede vilkår.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har i dag indgået en aftale om en fremtidig ordning for solceller, der betyder, at solcelle-støtten til danskere med eget parcelhus bliver sat ned.

Aftalen er indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.

Penge fra individuelle til fællesanlæg

Aftalen tager penge fra tilskuddet til individuelle solcelleanlæg for at gøre det nemmere og mere fordelagtigt at lave store fællesanlæg i for eksempel landsbyer og boligforeninger.

Disse anlæg, der ikke kan nettoafregne for hver enkelt husstand men kun for det fælles forbrug, vil få en forhøjet afregningspris på 1,45 kroner per kWh i 10 år, hvis de bliver etableret i 2013.

Martin Lidegaards oprindelige oplæg opererede med en ordning, hvor alle ejere af individuelle anlæg - også de eksisterende - kun var garanteret en fordelagtig tilbagebetalingspris for strømmen i ti år i modsætning til den nuværende ordnings 20 år.

Men han bøjede sig for pres i forhandlingerne og accepterede, at alle, der allerede nu har investeret i et solcelleanlæg, vil få 20 år med uændrede vilkår.

Det vil sige, at de fortsætter på den årsbaserede nettomålerordning.

LÆS ARTIKEKL

Men for nye private husejere med solcelleanlæg ændres nettomålerordningen som ventet også fra at være årsbaseret til at blive timebaseret.

Det betyder, at en boligejer med solceller fremover ikke som i dag kan se på et års produktion og forbrug og så afregne med elselskabet. En ejer af et solcelleanlæg er kun sikret fuld værdi af den strøm, han selv producerer og bruger inden for den time, hvor den er produceret.

Når han ikke at bruge al den strøm, der produceres, får han 1,30 kroner per kWh for den strøm, der sendes ud på elnettet i de næste 10 år, hvis anlægget er installeret i 2013. I mange tilfælde vil anlægget være betalt tilbage, når de 10 år er gået.

Partierne har aftalt, at den garanterede pris for overskydende strøm falder hvert år i takt med at solcellerne forventes at blive billigere. Et anlæg installeret i 2014 vil således få 1,16 kroner per kWh i 10 år. For fællesanlæg er det 1,28 kroner per kWh.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) havde spillet ud med et forslag om, at anlæg, der er blevet installeret i 2012, kunne fortsætte med de nuværende støtteregler i 10 år.

Men efter kritik og pres fra de borgerlige partier er overgangsperioden fordoblet til 20 år.

»Jeg har lyttet til den kritik, der har været fra ejere af solcelleanlæg, fra solcellebranchen og fra oppositionen. Med en overgangsperiode på 20 år vil ejerne af solcelleanlæg ikke bare få investeringen hjem. De vil også få en solid forrentning af deres investering«, siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Men en del af kritikken fra især Dansk Solcelleforening har klima- og energiministeren ikke lyttet til.

»Lad mig først glæde mig over, at de tusindvis af familier som har investeret i solcelleanlæg ikke berøres af aftalen. Men når det er sagt, er det her en voldsom opbremsning for solceller på private boliger. Det betyder afskedigelser i stort omfang«, siger formanden for Dansk Solcelleforening, Signe Antvorskov Krag.

Solcellebranchen har været kritisk over for ændringen af solcelleordningen fra starten, og i dag siger direktør i energifirmaet VIRIDIS Solar Systems, Niels Holck, om ændringen fra årsafregning til timeafregning:

»Dermed går ministeren direkte imod erklærede mål om at blive selvforsynende med grøn energi om ikke så mange år. At forpligtige den enkelte husstand til at bruge strømmen om dagen, hvor de ikke er hjemme, som er det energiministeren lægger op til for at få nogle afgifter i kassen, er meget kortsigtet og stopper en rigtig god grøn udvikling. Ministeren burde istedet tænke længere og grønnere«, siger Niels Holck.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden