Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

tilbagebetaling. Hvis man spørger Energistyrelsen, er et solcelleanlæg betalt tilbage på under 10 år. Spørger man solcellebranchen, er svaret 21 år.
Foto: SIMON FALS

tilbagebetaling. Hvis man spørger Energistyrelsen, er et solcelleanlæg betalt tilbage på under 10 år. Spørger man solcellebranchen, er svaret 21 år.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonomi i solceller: Ejernes regnestykke holder ikke

Aftale om solcelleanlæg bygger på for positive tal, siger solcelleforening.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fordelen ved at investere i et solcelleanlæg for en boligejer er stærkt overdrevet i den aftale, som syv ud af Folketingets otte partier har lavet, og som er på vej til at blive vedtaget i Folketinget.

Det viser Politiken.dk/tjeks gennemgang af priser på den type solcelleanlæg, som politikerne har brugt som priseksempel, og det får nu Dansk Folkepartis Eenergiordfører Mikkel Denckert til at stille klima- og energiminister Martin Lidegaard til regnskab i Folketingets klima- og energiudvalg.

Prisen er sat for lavt

Politikerne er nemlig i den såkaldte solcelleaftale gået ud fra, at man kan købe et solcelleanlæg på 5 kW til 75.000 kroner inklusive montering og tilslutning.

Og på det grundlag har politikerne fået at vide, at anlægget vil være betalt tilbage på under ti år med de støtteordninger, lovforslaget indeholder. Lovforslaget er på vej til 2. behandling i Folketinget og ventes endeligt vedtaget før jul.

Det er bare uhyre svært at støve et solcelleanlæg op i Danmark til den pris, hvis man skal have montering og el-installation med.

LÆS ARTIKEL

Det viser et pristjek, som Politiken/tjek har lavet. Prisen er nærmere 100.000 kroner eller mere afhængig af, hvilken type tag, anlægget skal monteres på, og det ændrer dramatisk på beregningerne over økonomien i anlægget.

Tilbagebetalingstiden ser ud til at blive fordoblet, og derved er solcelleanlægget ved at gå på pension, når det er betalt tilbage, og man risikerer dermed at gå glip af den favorable periode, hvor man ikke skal betale renter og afdrag på lånet.

Politikens pristjek viser nemlig, at et 5 kW anlæg til for eksempel et fladt tag koster 116.000 kroner i Bilka. Flade tage er dyre at placere solcelleanlæg på, men til den billigste tagtype koster et 5 kW anlæg 96.000 kroner inklusive montering hos samme forhandler.

For at finde et anlæg til 75.000 kroner, må man drosle 20 procent ned på effekten og købe et anlæg på 4 kW

I Silvan koster et 6 kW anlæg 100.000 kroner monteret på billigste måde, og hos firmaet Climacare.dk i Åbenrå koster et 5 kW anlæg i to forskellige versioner henholdsvis 92.000 kroner og 105.000 kroner - men det er uden montering og tilslutning.

Prisniveauet i Politikens pristjek bliver genkendt i Dansk Solcelleforening, som er en brancheforening for producenter og forhandlere af solceller.

»Vores erfaringer viser, at et anlæg på 5 kW i øjeblikket har en markedspris på 100.000 kroner«, lyder det fra Dansk Solcelleforenings formand, Signe Antvorskov Krag fra firmaet Gaia Solar A/S.

»I vores optik er prisen sat 20 procent for lavt i aftalen mellem partierne«, siger hun om det regnestykke, politikerne har fået forelagt og understreger, at det forlænger tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg med op til 10 år.

Energistyrelsen, som har lavet beregningerne, der ligger til grund for lovforslaget, tager udgangspunkt i et solcelleanlæg på 5 kW til 75.000 kroner alt inklusive, samt at man kan låne pengene til 5 procent i rente, og at 40 procent af produktionen bruges af solcelleanlæggets ejer i boligen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det får regnestykket til at vise, at der er et positivt cash flow allerede fra dag ét, altså at der er overskud i hele tilbagebetalingsperioden, når man regner prisen på den el med, der sælges til elselskabet.

Regneeksemplet viser også, at der er mellem 2.000 og 3.000 kroner at spare hvert år i de første ti år, hvis anlægget på fem kW koster 75.000 kroner.

»Samlet betyder den nye ordning, at et solcelleanlæg på 5 kW er tjent hjem på cirka 10 år, mens anlægget har en forventet levetid på 20-30 år. Investeringen er således fortsat meget attraktiv«, hedder det i energistyrelsens beskrivelse af den nye ordning i lovforslaget.

I beregninger, som Revisionsfirmaet Deloitte har lavet for brancheforeningerne Tekniq, VEbyg, DS Håndværk & Industri og Dansk Siolcelleforening, regnes der derimod med en typisk markedspris for et 5 kW anlæg på 110.000 kroner i 2012 og 100.000 kroner i 2013 (prisen på solcelleanlæg falder).

Her viser tilbagebetalingstiden sig at være ikke 10 år som i solcelleaftalens beregninger men 21 år.

I udregningen af, hvordan økonomien vil være for den enkelte boligejer, har Deloitte taget udgangspunkt i en typisk dansk husholdning med et elforbrug om året på 5.000 kWh.

Deloitte konkluderer, at det såkaldte cash-flow bliver negativt i en stor del af anlæggets levetid, det vil sige, at der ikke er overskud på bundlinien år for år.

Samtidigt skriver revisionsfirmaet, at det vil være nødvendigt at finansiere investeringen med lange lån med lav rente, hvis likviditeten ikke skal belastes negativt.

Endelig konkluderer Deloitte, at selv om boligejeren undgår at lånefinansiere men kan betale anlægget kontant, vil afkastet af investeringen »ikke være af en størrelse, der gør det til en god forretning sammenlignet med andre kontantinvesteringer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At der er så stor forskel på de tal, politikerne har fået forelagt og de tal, branchen selv og Politikens pristjek viser, kommer bag på Mikkel Dencker, der er Dansk Folkepartis klima- og energiordfører i Folketinget. Han var med til at lave den nye aftale om solcelleanlæggene sammen med seks andre partier i Folketinget.

»Jeg har da taget tallene for, hvordan økonomien er i forhold til den enkelte boligejer, for gode varer. Men hvis ikke det kan lade sig gøre at anskaffe sig et solcelleanlæg til den pris, aftaleparterne er gået ud fra, må vi jo have dokumenteret fra ministeren, hvordan de tal er kommet frem«, siger Mikkel Dencker, der nu vil stille spørgsmål til klima- og energiminister Martin Lidegaard i Folketingets klima- energi- og bygningsudvalg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden