MILJØSVINERI. Kapsler som disse fra Nespresso er dårlige for miljøet.
Foto: RUNE PEDERSEN

MILJØSVINERI. Kapsler som disse fra Nespresso er dårlige for miljøet.

Energi

Nymodens kapselkaffe skaber miljøproblemer

Kaffekapsler lavet af miljøskadeligt aluminium er blevet den store dille.

Energi

Mange bække små gør en stor å, lyder et gammel ordsprog, og ifølge flere miljøeksperter er det grunden til, at vi ikke skal bruge aluminium som emballage til kapselkaffe.

Materialet er nemlig særdeles energikrævende at producere, og der er ikke noget retursystem for kaffekapslerne i Danmark.

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, kritiserer firmaer for deres valg af aluminium som emballage.

»Aluminium skader miljøet, fordi det er meget energikrævende at fremstille, og derfor bør man ikke bruge det til engangsprodukter eller emballage, hvis man kan undgå det. Det er et af de mest energiforbugende materialer«, siger han.

TEST

Christian Ege påpeger, at det er væsentligt hvilket materiale kapslerne er lavet af, på trods af deres beskedne størrelse.

»Det handler om mange bække små. Vi bruger aluminium til alt for mange ting, eksempelvis til emballage og til at pakke madpakker ind med, så alt i alt er der tale om store mængder, og det skader miljøet«, siger han.

Intet retursystem
Nespressos kaffekapsler er lavet af aluminium, da det bevarer aromaen bedre.

Mens der i Sverige er et retursystem for kapslerne, er det ikke indført i Danmark, og det gør hele forskellen, mener Berit Asmussen fra Informationscenter for miljø og sundhed.

LÆS ARTIKEL

»Hvis aluminium bliver genbrugt, er det ikke noget dårligt metal. Hvis det ikke bliver genbrugt er det direkte problematisk, for det koster rigtig meget energi at fremstille aluminium, så miljømæssigt er det ikke særlig effektivt«, siger hun.

Hun anbefaler, at de kapselkaffedrikkende borgere selv samler kapslerne sammen og afleverer dem på en genbrugsstation.

Ikke holdbart på længere sigt

Hos Det Økologiske Råd mener man ikke, at brugen af aluminium som eksempelvis emballage er en holdbar løsning.

»Vi skal sigte mod ikke at bruge aluminium som engangsmateriale, medmindre man kan lave et effektivt retursystem«, siger Christian Ege med henvisning til, at det er skadeligt for miljøet.

LÆS ARTIKEL

Han tror dog ikke på, at firmaer, der i dag sælger deres produkter i aluminium-emballage, af sig selv begynder at bruge andre mere miljøvenlige produkter.

»Jeg tror ikke de holder op med at bruge aluminium til engangsprodukter før vi får et mere effektivt grønt skattesystem, så man beskatter de produkter, der bruger meget energi ved fremstillingen«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden