Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

VINDENERGI. Frem til 2012 er der etableret husstandsvindmøller med en samlet effekt på omkring fem megawatt. (Arkivfoto)

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne vil stadig kunne få høj støtte til private vindmøller

Nyt energiforlig fortsætter høj støtte til hustandsvindmøller i modsætning til solceller.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske energiforbrugere kan fortsat nyde gavn af statsstøtte, hvis de vælger at opføre en husstandsvindmølle i baghaven.

Partierne bag energiforliget er blevet enige om, at støtten til husstandsvindmøller ikke skal berøres af ændringerne i loven om små vedvarende energianlæg. Ændringerne gik blandt andet ud over støtten til solceller.

Men i modsætning til solcellerne er husstandsvindmøller ikke faldet i pris, og derfor har politikerne vurderet, at det vil være dræbende for de små vindmøller, hvis de mister dele af støtten.

LÆS OGSÅ

Det betyder i praksis, at mølleejeren vil få en afregningspris på 250 øre per kilowatt per time for den strøm, vedkommende ikke selv bruger. Støtten vil gælde i 20 år for møller mellem 0 og 25 kilowatt.

»En afregningspris på 250 øre per kilowatt per time er helt ekstraordinært høj«, siger klima-, energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard (R), i en pressemeddelelse.

»Men husstandsvindmøllerne er desværre ikke faldet lige så meget i pris som solcellerne, derfor har vi ønsket at give mølleejerne en forhøjet støtte i forhold til andre former for vedvarende energi«.

Støtteniveauet skal gennemses igen i 2015

Dog fjerner lovændringen muligheden for, at private vindmølleanlæg skattemæssigt kan blive betragtet som selvstændig erhvervsvirksomhed.

Frem til 2012 er der etableret husstandsvindmøller med en samlet effekt på omkring fem megawatt, og forligskredsen er enige om igen at se på støtteniveauet, når der er udbygget med yderligere 2,5 megawatt eller senest i 2015.

Forligspartierne forventer, at udbygningstaksten de kommende år vil svare til den udbygningstakst, der har været i de seneste år.

LÆS OGSÅ

»Det støtteniveau, som vi har vedtaget, svarer til ca. 160 øre per kilowatt per time for den samlede strømproduktion fra husstandsmøller. Til sammenligning giver vi 12 øre per kilowatt per time til en stor landvindmølle. Derfor synes jeg, det er fornuftigt, at vi har aftalt at holde øje med, hvordan tingene udvikler sig«, siger Martin Lidegaard.

Det nye energiforlig er en bred politisk aftale indgået af regeringspartierne, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden