Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN

kræft. Tallene afslører, at villakvarterer med mange brændeovne er et betydeligt mere sundhedsskadeligt sted at opholde sig end myldretidstrafikken i København, som der ellers har været meget sundhedsmæssig fokus på.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brændeovne sviner langt mere end ventet

Indhold af kræftfremkaldende stoffer kan være langt højere i villakvarterer end i centrum af København.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luften i et typisk villakvarter med mange brændeovne indeholder tre gange så mange kræftfremkaldende fine partikler som luften ved selv voldsomt befærdede veje med masser af biler.

Det viser en ny undersøgelse fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet (det tidligere DMU)

Værre end på H.C. Andersens Boulevard

Forskerne har sammenlignet koncentrationen af de sundhedsskadelige PAH’er på den stærkt trafikerede H.C. Andersens Boulevard midt i København med et almindeligt villakvarter i Jyllinge på Sjælland.

LÆS ARTIKEL

Tallene afslører, at villakvarterer med mange brændeovne er et betydeligt mere sundhedsskadeligt sted at opholde sig end myldretidstrafikken i København, som der ellers har været meget sundhedsmæssig fokus på.

Da forskerne for fem år siden for alvor blev opmærksomme på de sundhedsskadelige effekter ved osen fra landets op mod 750.000 brændeovne, lød meldingen fra myndighederne, at udledninger i villakvarterer med blus på brændeovnene lå på niveau med de mest trafikerede veje i København.

Nu viser det sig altså, at forureningen med det kræftfremkaldende stof benzo (a) pyren i boligkvarterer er tre gange højere end tidligere oplyst.

Forskellen skyldes ifølge seniorforsker Thomas Ellermann fra Nationalt Center for Miljø og Energi ikke, at forureningen er blevet mindre på vejene.

»Forklaringen er nærmere, at vi nu for første gang har brugbare målinger fra et helt år i træk på brændeovnsluft«, siger han.

Thomas Ellermann understreger, at fundene fortsat er under den af EU fastsatte grænseværdi.

Men de nye fund betyder, at luftmålingerne herhjemme skal ændres fra at have mest fokus på trafikerede veje og til at se mere på boligområder, hvor folk lever med deres børn.

I den nuværende overvågning måles PAH kun på én målestation. Men afhængig af PAH-niveauet andre steder i landet kan der være behov for at etablere fire eller syv luftmålestationer.

EU’s direktiver giver dog også mulighed for at udskifte nogle af de dyre målinger ud med computermodeller eller andre simplere metoder, siger han.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden