Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fejlmargin. Fem ud af syv testede varmepumper må stadig sælges som A-mærkede, selv om de ikke reelt lever op til energimærkningen.
Foto: RASMUS BAANER

fejlmargin. Fem ud af syv testede varmepumper må stadig sælges som A-mærkede, selv om de ikke reelt lever op til energimærkningen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange varmepumper sælges stadig med misvisende A-mærker

Test: Kun to ud af syv testede varmepumper lever reelt op til energimærket A.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er stadig god grund til ikke at forlade sig på energimærkningen, når man køber luftvarmepumper.

Det viser en test af syv varmepumper på markedet, som Teknologisk Institut har lavet for Energistyrelsen.

De syv varmepumper er blevet testet mellem november og januar og resultatet viser, at det reelt kun er to af pumperne, der lever op til energimærket A.

Men ser man på pumpernes udnyttelsesgrad, ender de fem af pumperne reelt med et energimærke, der er dårligere end A. To af dem har en udnyttelsesgrad, der reelt kun giver dem et D-mærke, skriver ingeniøren.dk

Se på tallene

En luftvarmepumpe bruger elektricitet til at hente varme ud af udeluften og suge energien ind i boligen.

En pumpe, der får A-mærket skal have en udnyttelsesgrad på minimum 3,61. Det vil sige, at når den bruger en kilowatt strøm, leverer den 3,61 kilowatt varmenergi inde i boligen.

Derfor er det vigtigt for forbrugerne ikke at forlade sig på energimærkningen men at se på, hvordan varmepumpen udnytter energien. Derfor foretager Energistyrelsen og Teknologisk Institut jævnligt test af de forskellige produkter på markedet.

Tallet på udnyttelsesgraden viser, hvor mange gange mere energi varmepumpen leverer i form af varme, end den forbruger i form af el over et helt år. Jo højere effektivitet, jo lavere elregning. De bedste varmepumper leverer energi svarende til udnyttelsesgrader på over 4.0.

LÆS ARTIKEL

Men indtil nytår måtte en varmepumpe godt mærkes med A-mærket, hvis den var op til 15 procent dårligere end en udnyttelsesgrad på 3,61. Det betyder, at varmepumper med en udnyttelsesgrad på helt ned til 3,07 kunne få A-mærket. Men reelt svarer det til D-mærket.

I den seneste test af syv varmepumper blev der således målt udnyttelsesgrader svarende til to A-mærker, en B-mærket, to C-mærker og to D-mærker. Men de bliver alle solgt med det officielle A-mærke.

Problemet understreges af, at fra nytår må varmepumperne kun afvige med otte procent i udnyttelsesgrad, men reglen fra EU har ingen tilbagevirkende kraft, så varmepumper testet før nytår må altså stadig sælges som A-mærkede, selv om de ikke ville få A-mærket ved en test i dag.

Sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, Lars Abel, hilser opstramningen af usikkerhedsmarginen velkommen og siger til Ingeniøren:

»De tilladte udsving bliver mindre, hvilket er en god ting. Vi ikke kan acceptere, at folk spekulerer i at udnytte muligheden for at få et A-mærke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden