Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RASMUS BAANER
Foto: RASMUS BAANER

Forbrugere, der har købt en luft- til luftvarmepumpe og efterfølgende opdager, at den er fejlmærket må ifølge Energistyrelsen klage til butikken. I Forbrugerrådet er man ikke i tvivl om, at køberen i de tilfælde skal have sine penge tilbage eller byttet til et bedre apparat.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luftvarmepumper snyder på elregningen

Mange af de populære luft-til-luft varmepumper er energimærket tre grader for højt.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byggemarkeder og tilbudsaviser bugner med tilbud på luft til luft varmepumper, og de er i følge Energistyrelsen meget populære især hos sommerhusfolket.

Men nu viser en gennemgang af produkterne på markedet, som styrelsen står bag, at kunderne gennem længere tid er blevet snydt med energimærkningen og dermed i realiteten snydt på elregningen.

I de værste tilfælde er varmepumperne mærket med energiklasse A, mens de i virkeligheden kun kan opnå D - altså tre klasser dårligere.

Mest de billige mærker

»Forbrugere, der køber et produkt med forkert energimærke, bliver dermed forkert oplyst, så de over de næste mange år betaler en højere elregning end nødvendigt«, siger Bjarke Hansen, der står for Energistyrelsens kontrol af energimærkningen.

LÆS ARTIKEL

Forbrugere, der har købt en luft- til luftvarmepumpe og efterfølgende opdager, at den er fejlmærket må ifølge Energistyrelsen klage til butikken.

Og i Forbrugerrådet er afdelingschef, Mette Boye, ikke i tvivl om, at køberen i de tilfælde skal have sine penge tilbage eller apparatet byttet til et bedre.

»Der er jo tale om, at apparatet er solgt under falske forudsætninger. Det har en alvorlig mangel, fordi forbrugeren har regnet med, at det havde nogle egenskaber, som det ikke har«, siger Mette Boye.

De forkerte mærkninger er dukket op ved at sammenholde producenternes egne målinger med det energimærke, som producenterne mærker produkterne med.

»Oftest er det de billige mærker, vi oplever flest problemer med«, fortæller Bjarke Hansen og tilføjer:

»Som forbruger kan man se i apparatets dokumentation, hvad effektfaktoren - den såkaldte cop-værdi - er. Den skal være mindst 3,6 for at få et A-mærke, og er faktoren ikke på mindst 3,6, må den slet ikke sælges i Danmark«, siger han.

For at komme fejlmærkningen til livs, indskærper Energistyrelsen nu over for såvel leverandører som forhandlere, at de skal mærke korrekt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden