Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Varmepumper ændrer boligejernes vaner, så de i realiteten ikke sparer penge på elregningen, når de udskifter elradiatorer med varmepumpe.
Foto: HANSEN LARS

Varmepumper ændrer boligejernes vaner, så de i realiteten ikke sparer penge på elregningen, når de udskifter elradiatorer med varmepumpe.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varmepumpen gør ingen forskel på elregningen

Sommerhusejere bruger lige så meget strøm, når de skifter elvarme ud med varmepumper.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ud med dyr elvarme og ind med billig varme fra varmepumper.

Sådan lyder en del af regeringens opskrift på at gøre Danmark mere grøn og få danskerne til at bruge mindre energi – og mange har taget ideen til sig:

Rundt om i landet hænger 75.000 varmepumper, der henter varme ind fra luften uden for murene.

Nu viser dansk forskning meget overraskende, at varmepumper langt fra altid sænker energiforbruget, selvom effekten af en luft-til-luft varmepumpe alt andet lige skulle reducere energiforbruget med to tredjedele, hvis huset før blev opvarmet alene med el og herefter alene med varmepumpe

Varmepumper ændrer energivaner

»Når folk har fået en varmepumpe, begynder en del at slappe lidt mere af og tænke, ’nu kan vi bruge lidt mere, fordi vi får billigere energi’. Derfor giver varmepumper gennemsnitligt set ingen besparelse i sommerhuse – og i helårshuse er besparelsen kun omkring 60 procent af det, den teoretisk set skulle være«, siger Kirsten Gram-Hanssen, projektleder og seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet til videnskab.dk.

LÆS ARTIKEL

Kirsten Gram-Hanssen har sammen med sin kollega Toke Haunstrup Christensen undersøgt elforbruget i flere end 150 boliger med varmepumper og brugt interview og spørgeskemaer for at finde ud af, hvad den ekstra energi er blevet brugt til.

Det er især blevet populært at tænde for varmen i flere rum i helårshuset og at holde sommerhuset varmt året rundt i stedet for at lukke det ned for vinteren.

Noget der overraskede forskerne var, at mange sommerhusejere med varmepumpe ikke lukkede helt ned om vinteren, men at temperaturen i mange sommerhuse holdt omkring 16 grader om vinteren.

Forklaringen er, at ingen af varmepumperne er beregnet til at holde lavere temperaturer end 16 grader, og at en almindelig elradiator, der kan indstilles til fem grader, formentlig kunne klare opgaven meget billigere.

Det er især sommerhusejere, som bliver glade for ekstra varmekomfort, der følger med varmepumpen. Gennemsnitligt set bruger sommerhuse med varmepumper lige så meget energi, som før den blev installeret.

Regnskabet for helårshuse er noget bedre: Her er elforbruget dalet med sammenlagt 23 procent; »men også her er den faktiske besparelse meget mindre, end hvad der kunne forventes, fordi mange sætter forbruget i vejret«, bemærker Kirsten Gram-Hanssen.

Hun konkluderer, at varmepumperne går fra at være en energieffektiv teknologi på tegnebrættet til at være komfort-teknologi ude i de danske hjem.

Læs hele artiklen på videnskab.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden