Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dyrere. Den post på boligbudgettet, der hedder el og varme, kan vokse til et omfang, der kan få indflydelse på flere familiers økonomi. Men det er en god forretning at låne til forbedringer, viser beregninger.
Foto: Finn Frandsen

dyrere. Den post på boligbudgettet, der hedder el og varme, kan vokse til et omfang, der kan få indflydelse på flere familiers økonomi. Men det er en god forretning at låne til forbedringer, viser beregninger.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slip for høj varmeregning: Lån penge til isolering af boligen

Energipriser stiger hurtigere end lønnen, viser de afsluttede lønforhandlinger.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved at låne til efterisolering og energiforbedring i boligen, kan boligejeren reelt få flere penge mellem hænderne.

Ellers kan danskerne godt se frem til at skulle bruge en større og større del af deres indtægter på el og varme, fordi de stadigt stigende energipriser udhuler reallønnen.

Med en mindstelønsstigning på kun 1,3 procent for de timeansatte i industriens overenskomst kan lønmodtagerne godt forvente smalhals også ved de øvrige af årets overenskomster, når man sammenligner mindstelønnen med priserne på energi.

Det skriver Go' Energi, der er en uafhængig, offentlig organisation, der skal skabe energieffektiviseringer i Danmark.

LÆS ARTIKEL

I den aftale, der netop er indgået mellem parterne på industriens overenskomstområde, stiger mindstelønnen med 1,3 procent i både 2012 og 2013. Men Energistyrelsen forudser, at energipriserne stiger med tre procent både i år og næste år.

Så den post på budgettet, der hedder el og varme, kan derfor vokse til et omfang, der kan få indflydelse på flere familiers økonomi.

Men ifølge Go'Energi kan den enkelte boligejer vende udviklingen ved at investere i forbedringer i boligens isolering og energiforbrug - også selv om det sker ved at låne pengene.

Det synspunkt bakker privatøkonom fra Danske Bank, Las Olsen, op.

»Det bliver dyrere at bo i et hus med højt energiforbrug, og det bliver sværere at sælge huset. Til gengæld bliver det en bedre forretning at renovere og bygge om, så energiforbruget bliver lavere. Især fordi renten samtidig er så lav, som den er i øjeblikket«, siger han.

Bedre end aktieinvestering

I mange tilfælde kan man derfor få mere luft i budgettet ved at tage lån til energiforbedring, viser beregninger fra Go’ Energi. Renter og afdrag på lånet koster nemlig mindre end den energi, man sparer.

Hvis man har pengene selv, kan energiforbedring også være en meget solid investering. Afkastet kan være både højere og mere stabilt, end hvis man køber aktier eller sætter pengene i banken. Og i modsætning til renter og aktieafkast er energibesparelsen skattefri.

LÆS OGSÅ

Las Olsen fra Danske Bank er ikke i tvivl om, hvilken vej vinden blæser: »Vi kan lige så godt vænne os til, at energipriserne stiger. Det skyldes, at der i store dele af verden er folk, der før var fattige, men som nu er ved at få råd til biler, store huse, rejser og alle de andre energislugere, vi har været vant til. Det betyder større efterspørgsel og højere priser«, siger han til Go'Energi.

Go’ Energi råder boligejerne til allerede nu at tage højde for de stigende energipriser.

»Den gode nyhed er, at der faktisk er en masse, vi kan gøre for at bringe energiudgifterne ned«, fortæller Jesper Ditlefsen, projektleder i Go’ Energi.

»Vi bruger hvert år mange milliarder på at forbedre vore boliger. Vi råder danskerne til at bruge en del af de penge på målrettede energiforbedringer som optimering af varmeanlæg og efterisolering. Mange husejere kan spare betydelige beløb. Og jo mere man kan reducere energiforbruget, jo større er sikkerheden for, at man også har råd til at bo i huset om fem-ti år«, siger han.

Et godt sted at starte er at besøge Go’ Energis hjemmeside GoEnergi.dk. På hjemmesiden findes blandt andet værktøjet Boligtjek, hvor du kan få en liste med anbefalinger til netop din bolig. Du finder også tjeklister for varmeanlæg og isolering, oversigter over for eksempel de mest energieffektive hvidevarer og gode sparetip.

Ifølge Danmarks Statistik bruger en gennemsnitlig dansk husstand 30.000 kroner om året på energi. Hvis energiprisen fortsætter med at stige med tre procent årligt, betyder det, at den samme familie årligt vil bruge over 40.000 kroner på energi i 2022.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden