Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

brandfare. Sikkerhedsstyrelsen i Danmark er i fuld sving med at få et overblik over, om de brandfarlige solcellepaneler er monteret på danske hustage. (Arkivfoto)

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Advarsel: Fejl i solceller har sat ild i 15 tage

650.000 potentielt farlige hollandske solpaneler er solgt i hele Europa.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hundredtusinder af installerede solpaneler på hustage er i risiko for at bryde i brand på grund af en elektrisk fejl i en samleboks.

Indtil videre har fejlen ført til 15 tagbrande rundt om i Europa, og det har fået den hollandske styrelse for fødevare- og forbrugersikkerhed (NVWA) til at udsende en advarsel mod fire modeller leveret af den hollandske producent af såkaldte Multisol paneler, som der er solgt 15.000 af i Holland men i alt omkring 650.000 i hele Europa.

Den hollandske producent af solpanelerne, Scheuten Solar Systems, er gået konkurs, skriver avisen Business-Standard.

Brande opstår i samleboks

Brandene er opstået i en samlingsboks af mærket Alrack Solexus, der sidder på bagsiden af panelet. Tæring af nogle kontaktflader i boksen kan få andre komponenter i boksen til at smelte eller bryde i brand.

Solcellepanelerne, som advarslerne handler om, har typenumrene P6-48, P6-54, P6-60 og P6-66. De er blevet solgt mellem august 2009 og februar 2012.

LÆS ARTIKEL

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark er først i dag blevet opmærksom på den hollandske advarsel, men regner med at de senere i dag vil have et overblik over, om de bestemte typer solpaneler, som hollænderne advarer imod, er installeret på danske hustage.

»Vi kan ikke give noget begavet svar før i eftermiddag, men vi arbejder på højtryk for at få et overblik over situationen«, siger Mette Cramon, der er informationsmedarbejder i Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Det hollandske modstykke til Sikkerhedsstyrelsen skriver blandt andet, at »Disse solpaneler har en defekt elektrisk forbindelse, der udgør en brandfare. Folk, der har disse farlige solpaneler på taget, rådes til at afbryde dem på en sikker måde«.

Fejlen ligger i forbindelsen mellem solpanelet og en samleboks på bagsiden, som kan forårsage en elektrisk gnist, beskadige kassen og får det til at ulme.

»Gnisterne risikerer at kunne springe ned på taget og forårsage en brand«, lyder det.

Advarslen handler både om tagintegrerede solpaneler og paneler, der sidder oven på taget.

Producenten Scheuten Solar Systems har angiveligt været vidende om brandfaren så langt tilbage som 2010, skriver den hollandske avis De Volkskrant med henvisning til selskabets interne dokumenter. Scheuten Solar Systems begyndte imidlertid først at handle på risikoen, efter at to tagbrande forårsaget af solpanelerne var brudt ud i Frankrig.

Brandfaren i solpanelerne skulle forholdsvis nemt kunne neutraliseres ved at udskifte samlekassen.

I følge Ingeniørens netavis har to danske firmaer solgt panaler fra den konkursramte producent, nemlig Energitech på Samsø og Kuafu Aps.

Energitech oplyser til Ingeniøren, at der - så vidt de er blevet informeret - kun er brandfare ved tagintegrerede solcellepaneler fra Scheuten Solar Systems og ikke ved solceller, der bliver monteret oven på taget.

Advarslen fra NVWA nævner dog begge typer montage af solpaneler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden