Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
jord eller luft. Varmepumper der henter energi fra jorden og fra luften er ikke lige effektive. Men økonomisk er de jævnbyrdige, mener Dansk Energi.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

jord eller luft. Varmepumper der henter energi fra jorden og fra luften er ikke lige effektive. Men økonomisk er de jævnbyrdige, mener Dansk Energi.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varmepumper bliver billigere fra nytår

El-afgiften nedsættes og gør jordvarme op til 3.000 kroner billigere årligt.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra næste år bliver afgiften for elvarme- og jordvarmekunder sat ned med 37 øre per kWh. Det betyder en samlet besparelse mellem 2.200 kroner og 3.000 kroner for et parcelhus på mellem 90 og 180 kvdratmeter med et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe af typen luft til vand.

Det giver varmepumperne et økonomisk skub fremad i en periode, hvor solceller er løbet med al opmærksomheden omkring alternativ energi til boligen.

Varmebesparelser

Men især for husstande, der for eksempel i dag varmes op med oliefyr, er der store besparelser i at investere i en varmepumpe, viser beregninger, som Dansk Energi har lavet.

En oliefyrsejer kan faktisk give sig selv en julegave på knap 90.000 kroner ved at skifte til jordvarme.

Den årlige varmeregning for en varmepumpe, der driver jordvarmeanlægget, bliver markant lavere på grund af afgiftsnedsættelsen og ender på en pris på cirka13.000 kroner billigere om året end driftudgifterne til et oliefyr.

LÆS ARTIKEL

Beregningerne fra Dansk Energi viser, at udgiften til at opvarme et hus på 130 kvadratmeter falder fra cirka 23.000 kroner med oliefyr til lidt under 10.000 kroner om året med varmepumpe.

»Det svarer til mere end en halvering af varmeudgiften, og hvis huset er egnet til varmepumpen, så er det en rigtig god løsning«, siger Richard Schalburg, der er chefkonsulent i Dansk Energi.

I regnestykket er han gået ud fra, at jordvarmeanlægget koster 126.500 kroner og skal finansieres med et 5 procents lån

Et jordvarmeanlæg koster i dag typisk 126.500 kroner til et hus på 130 kvadratmeter, mens en varmepumpe af typen luft til vand typisk koster 97.000 kroner.

I varmepumpens levetid, som er lavt sat til 15 år, sparer husejeren op til cirka 180.000 kroner i varmeregning ved at skifte til varmepumpe fra oliefyr. Holder varmepumpen i 20 år, er besparelsen helt op mod 240.000 kroner, forudsat man ikke skal låne pengene til varmepumpen. Besparelsen bliver omtrent det halve, hvis anlægget skal lånefinansieres.

Richard Schalburg regner med, at der er cirka 200.000 husstande i Danmark, der opvarmes med oliefyr og som ikke ligger i nærheden af et fjernvarmenet. Det svarer nogenlunde til den del af de danske husstande, hvor også interessen for solceller er størst.

»Men det har ikke været let at sælge jordvarmeanlæg i konkurrence med solceller, men nedsættelse af afgiften gør det forhåbentlig lettere«, siger Richard Schalburg, der regner med, at der i den senere tid er blevet solgt mellem 3.000 og 4.000 jordvarmepumper på landsplan årligt.

»Og det er ret lavt, når man tænker på det store antal husstande, der stadig opvarmes med oliefyr«, siger han.

Regnestykket for, hvordan det kan betale sig at installere jordvarme, omfatter vel at mærke et hus, der er egnet til jordvarme. Det vil sige, at radiatorerne i huset skal have en vis overflade, og varmtvandsrørene må ikke være for tynde.

Forklaringen er, at temperaturen i vandet i centralvarmeanlægget i huset er lavere ved jordvarme, hvis anlægget skal optimeres, og i ældre huse fra 1950'erne for eksempel, er hele anlægget måske indstillet til en vandtemperatur på 70 grader. Med så høj en vandtemperatur behøvede anlægget ikke dimensioneres så stort, fordi der var masser af energi i den smule vand, der flød rundt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det går ikke i sammenhæng med jordvarme eller luft til vand varmepumpe, hvor vandet skal cirkulere meget hurtigere og igennem større radioatorer.

»Så man skal regne med at gå fra høj til lav temperatur på vandet og få det eksisterende anlæg vurderet, om det er egnet til jordvarme«, siger Richard Schalburg.

Han fortæller, at der økonomisk ikke er stor forskel på, om man investerer i et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe til luft til vand. Den sidste er ikke så effektiv, men den er også billigere.

»Men heller ikke alle huse er egnet til nedlæggelse af jordvarme. Måske er haven for lille, eller huset ligger uhensigtsmæssigt på grunden«, forklarer Richard Schalburg.

Et luft til vand varmepumpe fungerer ved at overføre energien fra udeluften gennem en konverter til varme i husets centralvarmeanlæg. I modsætning til luft til luft varmepumper kan man derved få varmen bragt helt rundt i huset inklusive til varmtvandsbeholderen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden