Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

brandfare. Danske ejere af solcelleanlæg advares nu mod bestemte typer af hollandsk producerede solcellepaneler. De kan bryde i brand.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske boligejere advares mod brandfarlige solceller

Sikkerhedsstyrelsen kan ikke udelukke brandfarlige solpaneler på danske tage.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan ikke udelukkes, at de bgrandfarlige solcellepaneler, som har forårsaget 15 tagbrande i europæiske lande i den senere tid, også er solgt til danske boligejere.

Det fortæller Sikkerhedsstyrelsen, der nu sender en advarsel ud om de brandfarlige paneler, endnu inden styrelsen med sikkerhed har kunnet konstatere, om de findes på danske tage.

Advarsel til hele Europa

Advarslen til de danske boligejere kommer efter at den hollandske pendant til Sikkerhedsstyrelsen NVWA har rundsendt en advarsel til samtlige europæiske lande mod fire modeller leveret af den hollandske producent af såkaldte Multisol paneler, Scheuten Solar Systems.

Der er solgt 15.000 af dem i Holland men i alt omkring 650.000 i hele Europa. Scheuten Solar Systems er gået konkurs.

LÆS ARTIKEL

Brandene er opstået i en samlingsboks af mærket Alrack Solexus, der sidder på bagsiden af de fire typer paneler, advarslen dækker. Tæring af nogle kontaktflader i boksen kan få andre komponenter i boksen til at smelte eller bryde i brand.

Solcellepanelerne, som advarslerne handler om, har typenumrene P6-48, P6-54, P6-60 og P6-66. De er blevet solgt mellem august 2009 og februar 2012.

»Vi tager altid europæiske notifikationer alvorligt og undersøger, om de findes på det danske marked. Vi har som myndighed mulighed for at pålægge, at produkter trækkes fra markedet, hvis de farlige. Og samtidig kan vi advare forbrugerne«, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Sikkerhedsstyrelsen er nu i gang med at undersøge, om produktet findes på det danske marked, og hvis det gør, hvor udbredt det er. Blandt andet via kontakt til andre landes myndigheder.

Lovgivningen er sådan, at der ikke er anmeldepligt på produkter i Danmark. Og derfor undersøger Sikkerhedsstyrelsen hver gang markedet, når der er anmeldelser om farlige produkter. Derfor vælger styrelsen nu at gå ud med information til danske solcelle-ejere, mens undersøgelserne står på.

Men der har i følge Sikkerhedsstyrelsen ikke været registreret brande i danske solcelleanlæg.

»Vi har i løbet af sidste år ført tilsyn med over 480 solcelleanlæg på de danske hustage. Og her var det overordnede billede, at sikkerheden med hensyn til installationerne er i orden«, siger Mette Cramon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden