Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
boom. I brancheorganisationen Dansk Solcelleforening er man helt enig i, at det gik for stærkt, da der blev købt 76.000 solcelleanlæg i 2012.
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

boom. I brancheorganisationen Dansk Solcelleforening er man helt enig i, at det gik for stærkt, da der blev købt 76.000 solcelleanlæg i 2012.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange klager over solcelleanlæg købt i byggemarkeder og Bilka

Forbrugerrådet: Købere af solcelleanlæg har fået stribevis af problemer.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste års store boom i salget af solcelleanlæg har givet problemer for en lang række af køberne, og det kan mærkes i form af hundredvis af klager til Forbrugerrådet, skriver rådets blad Tænk.

På halvandet år har Rådgivningen i Forbrugerrådet modtaget henvendelser fra 135 forbrugere, og de kommer fortsat.

Brudte aftaler

De handler om brudte aftaler og et utal af undskyldninger - uden at der for alvor sker noget. Sådan er mønsteret i de fleste af klagerne fra forbrugere, der kan have betalt 100.000 kroner for et solcelleanlæg samt til tider uforudsete ekstraregninger i 10.000 kroners-klassen:

Omkring to tredjedele af de anlæg, som Forbrugerrådet har fået henvendelser om, er købt i de store byggemarkedskæder og Bilka.

»Noget tyder på, at flere af aktørerne havde for travlt med at indgå nye aftaler med forbrugere, da markedet for solcelleanlæg pludselig boomede, og at de kom til at love forbrugerne mere, end de kunne holde. Men det må bare ikke blive forbrugernes problem«, siger Tina Dhanda Kalsi, der er seniorjurist i Forbrugerrådet.

LÆS ARTIKEL

Eksempelvis var en forbruger blevet lovet at få sat solceller fra Bauhaus op i december sidste år, men arbejdet begyndte først 12. april i år. Og det er nu stoppet igen, da håndværkerne ikke vil lave arbejdet uden at få ekstra betaling, fordi der ligger to forskellige slags tag på ejendommen.

Håndværkerne mente, at de derfor skulle have ekstra betaling – selv om taget var blevet godkendt inden arbejdet. Bauhaus har fralagt sig ansvaret.

Mange solcellekøbere ærgrede sig over ikke at få installeret deres anlæg i slutningen af året på grund af tilskudsreglerne. Anlæggene var bestilt og helt eller delvist betalt, men der var leveringsproblemer, så i mange tilfælde blev solcellerne ikke sat op og tilsluttet i tide til at ejeren kunne få de forventede tilskud.

I brancheorganisationen Dansk Solcelleforening er man helt enig i, at det gik for stærkt, da der blev købt 76.000 solcelleanlæg i 2012.

»Når man trykker på speederen, kommer alle ind på markedet. Nogle lovede for meget, og det skal de selvfølgelig ikke. Men vi havde set det komme og siden november 2011 advaret politikerne om, at det ville ske«, siger konsulent Per Henriksen i brancheforeningen til Tænk.

»Vi har ønsket en kvalitetsordning for både anlæggene og godkendelsesordning for dem, der sætter dem op. Det findes ikke, og selv vejledninger til korrekt montering på taget er først ved at komme nu«, fortæller han.

For de kunder, der allerede har bestilt, er Per Henriksens råd at afvente den vejledning, der er på vej fra Dansk Standard og Dansk Teknologisk Institut.

I Forbrugerrådet anbefaler man klagerne at gå til håndværkernes ankenævn, hvis problemet er, at håndværkeren for eksempel ikke kommer til aftalt tid. Hvis der er tale om, at sælgeren ikke leverer som aftalt, bliverklagerne henvist til Forbrugerklagenævnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden