Foto: BORBERG THOMAS
Energi

Familien Villadsen fik en el-regning på 214.000 kroner

Selv om det tårnhøje strømforbrug er umuligt, skal familien betale regningen til elselskabet.

Energi

Familien Villadsen fra Midtsjælland har normalt et strømforbrug, der er lidt højere end en gennemsnitlig familie.

8000 kWt bruger de om året, og har derfor en regning på omkring 16.000 kroner.

Overraskelsen var derfor stor, da de i foråret modtog en ekstra el-regning på 214.000 kroner for 4 1/2 måneds forbrug.

'Kan slet ikke lade sig gøre' »Min første tanke er jo, at det er en fejl. Jeg kan slet ikke se, hvordan vi skulle kunne bruge så meget strøm«, siger Flemming Villadsen til DR's forbrugerprogram Kontant.

Han aflæser hvert år elmåleren og indberetter tallet til familiens el-selskab SEAS-NVE. I april blev måleren pillet ned og aflæst af SEAS-NVE og erstattet med en ny, fjernaflæst, digital elmåler.

»Jeg aflæste og indberettede strømforbruget sidste år i november, altså fire en halv måned før den blev udskiftet. I den periode skulle vi have brugt de 110.000 kWh. Det tror jeg slet ikke kan lade sig gøre i et hus som vores«, siger Flemming Villadsen.

Han kontaktede derfor el-selskabet, der i tråd med reglerne sendte måleren til undersøgelse på SEAS-NVE’s laboratorium. Men laboratoriet frikendte måleren for fejl, og familien skal nu betale regningen.

Loven siger nemlig, at det er op til forbrugerne at bevise, at deres strømforbrug ikke er så højt, som deres måler viser.

Lyn kan være årsagen

Flere andre står i samme situation som familien Villadsen, erfarer Kontant. Men når de klager over regningerne i Energiankenævnet, får ingen af dem ret, ganske enkelt fordi det stort set er umuligt at bevise, at man ikke har brugt den strøm, som kan aflæses på el-måleren.

Flemming Villadsen tror selv, at et lynnedslag kan være årsagen til målerens udsving.

»Der var et lynnedslag i efteråret som fik lyset til at blinke og satte mikroovnen og kaffemaskinen ud af drift. Derefter skulle vi ikke tænde ret mange el-apparater, før relæet slog fra«, siger han.

LÆS OGSÅ SEAS-NVE afviser, at et lynnedslag kan påvirke elmåleren, uden at det bliver opdaget af teknikerne i laboratoriet.

Se hvad der sker, når Kontant lader familien Villadsens hus undersøge af el-eksperter og hør mere om løbske elmålere i Kontant tirsdag aften kl. 21.25 på DR 1.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden