Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dyrere. Elselskaberne vil pålægge solcellestrømmen en afgift på 20 øre per kWh plus 800 kroner årligt i abonnement plus 1.200 kroner i oprrettelsesgebyr. Ingen af beløbene er med i Folketingets nye solcelleaftale.
Foto: FINN FRANDSEN

dyrere. Elselskaberne vil pålægge solcellestrømmen en afgift på 20 øre per kWh plus 800 kroner årligt i abonnement plus 1.200 kroner i oprrettelsesgebyr. Ingen af beløbene er med i Folketingets nye solcelleaftale.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elselskaber vil gøre solcellestrøm dyrere

Dansk Energi spænder ben for løfte til solcelleejere om prisen på solcellestrøm.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske ejere af solcelleanlæg, både nuværende og kommenede, kan se frem til en forringet økonomi i deres anlæg, hvis elselskaberne kommer igennem med en afgift.

I sidste uge varslede selskabernes brancheorganisation Dansk Energi en årlig abonnemenstafgift for solcelleanlæg.

Og nu lægger statens eget energiselskab DONG, en række andre energiselskaber samt Dansk Energi op til at lægge afgifter på den strøm, som solcelleejerne bruger. Det vil forlænge tilbagebetalingstiden pået anlæg med op til fem år.

Bryder løfter

Og det kommer til at gå ud over både nuværende solcelleanlæg under den favorable nettomålerordning og de kommende, som er omfattet af det nye lovforslag, som er på vej gennem Folketinget.

Indstillingen om en ny afgift på solcellestrømmen er forhandlet i Dansk Energis net- og økonomiudvalg. og i går vedtog man i Dansk Energis direktørudvalg at sigte efter en fælles solcelletarif.

Hvis afgiften bliver en realitet, vil det udhule to af de løfter, som energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) og aftalepartierne i Folketinget har givet i det nye lovforslag om solceller.

LÆS ARTIKEL

Det ene er, at tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg vil være under 10 år, når man finansierer anlægget med et lån.

Et af de faste parametre i den beregning er prisen på 130 øre, som elselskabet skal betale for den strøm, som solcelleejeren producerer midt på dagen men ikke selv kan bruge.

Men netop prisen på 130 øre vil elselskaberne nu gøre et indhug i. De vil have 20 øre per kWh for at stille elnettet til rådighed.

Desuden vil Dansk Energi have indført et oprettelsesgebyr på 1.200 kroner samt et årligt abonnement på 800 kroner for hvert solcelleanlæg.

Ingen af beløbene er indregnet i det lovforslag, der nu er på vej gennem Folketinget og som satser på en økonomi for den enkelte, der giver en tilbagebetalingstid på under 10 år for et solcelleanlæg.

Oplysningerne om de nye ønsker om øgede indtægter fra Dansk Energi fremgår af fortrolige referater fra møder i Dansk Energis net- og økonomiudvalg.

Og elselskabernes ønske om nye afgifter dækker også nuværende solcelleejere, der derved får afgifter indført med tilbagevirkende kraft. Ønsket om nye afgifter var ikke oplyst, da de investerede i anlægget.

Det strider desuden mod indholdet i et brev, som Dansk Energis direktør Lars Aagaard sendte til blandt andre finansminister Bjarne Corydon og Martin Lidegaard 26. september i år.

Her fremlægger han ideerne til de elementer, der nu stort set er gennemført i aftalen om solcelleanlæg mellem de syv partier i Folketinget.

Og blandt hans foreslåede guidelines for indførelse af støtte til solceller i Danmark hedder det, at »Eksisterende kunder skal være sikre på den investering, de har foretaget. Det kan ske ved, at en ny ordning ikke indføres med tilbagevirkende kraft«.

Flere af Dansk Energis elselskaber solgte masser af solcelleanlæg helt op til ændringen af nettomålerordningen, som trådte i kraft på datoen for det nye lovforslags fremsættelse sidste tirsdag.

Alligevel ser de ifølge referaterne fra møderne i Dansk Energi ingen problemer i at lade deres elselskaber ændre betingelserne og lade nye afgifter gælde for allerede installerede anlæg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis de bliver gennemført, vil solcelleejeren kun få 110 øre for hver kWh strøm, han leverer til nettet modsat de 130 øre, som energi- og klimamister Martin Lidegaard har lovet i solcelleaftalen. Når han køber sin strøm tilbage fra nettet, skal han typisk betale 220 øre per kWh.

Energi- og klimaminister Martin Lidegaards løfte om 130 øre per kWh kan blive brudt der. Lidegaards andet løfte om en tilbagebetalingstid for et anlæg på under 10 år er allerede skudt ned, fordi Energistyrelsen har regnet med for lave priser på indkøb af anlægget i det regnestykke, som lovforslaget bygger på.

Anvender man den aktuelle markedspris, vil tilbagebetalingstiden nemlig forlænges til op imod 20 år.

De nye afgifter, som elselskaberne påtænker, vil alene forlænge tilbagebetalingstiden med yderligere fem år. Det vil sige en samlet tilbagebetalingstid på op imod 25 år - meget tæt på et solcelleanlægs maksimale levetid.

----------------------------

Rettelse: Vi skrev i en tidligere version, at der er tale om at afgiftsbelægge strøm, som solcelleejerne ikke selv bruger. Der er imidlertid tale om at opkræve en afgift på deres eget elforbrug. En sådan afgift har ikke været opkrævet de to seneste år - man kan derfor diskutere, om der er tale om en decideret ny afgift, som den blev betegnet i en tidligere udgave af artiklen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden