Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

grøn? Trænger huset til efterisolering, er der masser af tilbud derude om grøn isolering med papiruld. Men det er en god ide at undgå papiruld med det giftige stof borsyre. (arkivfoto)
Foto: JAN GRARUP

grøn? Trænger huset til efterisolering, er der masser af tilbud derude om grøn isolering med papiruld. Men det er en god ide at undgå papiruld med det giftige stof borsyre. (arkivfoto)

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Miljøvenlig' isolering er fyldt med farlige kemikalier

Papirulds-isolering sælges som miljøvenligt og grønt men med giftige kemikalier.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire ud af 10 isoleringsopgaver med indblæsning af isoleringsmateriale i danske boliger foregår med papiruld, og de fleste af firmaerne markedsfører løsningen over for forbrugerne som 'grøn' og CO2-neutral.

Men det med det grønne stiller eksperter nu et alvorligt spørgsmålstegn ved.

Giftig flammehæmmer Meget af papirulden er nemlig imprægneret med det giftige flammehæmmende stof borsyre, som er opført på adskillige signallister hos både EU og danske myndigheder.

Og det faktum underspilles af de fleste af isoleringsfirmaerne i deres markedsføring, som i stigende grad rettes mod den enkelte gør-det-selv boligejer, der vil efterisolere sit hus.

De fleste firmaer holder desuden indholdet af borsyre i papirulden lige under grænsen for, hvornår papirulden skal faremærkes med et dødningehoved. Grænsen ligger på 5,5 til 8,5 procent borsyre, afhængigt af hvilken type borsyre, der anvendes.

Borsyre er mistænkt for at kunne skade fostre og for at kunne skade reproduktionsevnen hos voksne, og det optræder blandt andet på en liste over blot 53 stoffer, som EU betegner som særligt problematiske med henblik på at udfase dem.

LÆS ARTIKEL

Eksperternes kritik af anvendelsen af borsyre som flammehæmmer og markedsføringen af papiruld med borsyre som et grønt produkt kommer blandt andet i en artikel i tidsskriftet, Dansk Kemi, skrevet af Poul Bo Larsen, der er cheftoksikolog i rådgivnings- og forskningsvirksomheden DHI.

DHI lever blandt andet af at rådgive byggeindustrien og bygherrer om byggematerialer.

»Eksemplet med papiruldsisolering viser, at anvendelse af farlige stoffer kan være problematisk - og ikke mindst når produktet indeholder omkring fem procent af et reproduktionstoksisk stof, samtidigt med at det markedsføres som et 'grønt produkt', skriver Poul Bo Larsen blandt andet i Dansk Kemi.

»Jeg vil ikke sige, at det er et grønt produkt - indholdet af borsyre i isoleringen kan have vidtrækkende konsekvenser. Som rådgiver for industrien vil jeg opfordre firmaerne til at udfase borsyre«, siger Jens Tørsløv, der er projektchef, også i DHI.

»Jeg ville synes, det ville være retvisende at fortælle kunderne, at der er et stof i isoleringsmaterialet, der er problematisk. Hvis man skulle være den gode producent, burde man se på, hvilke stoffer, man anvender i sine materialer, og i givet fald skifte dem ud med mere uproblematiske«, siger Jens Tørsløv.

Han understreger, at som forbruger kan man altid bede firmaet oplyse detaljeret, hvilket indhold der er i det isoleringsmateriale, som fyldes i husets hulrum.

»Firmaerne har pligt til at oplyse det på opfordring, og de har også pligt til at oplyse, hvordan man anvender materialet på en sikker måde«, siger han.

Og han fortæller, at der findes andre flammehæmmere, som ikke er problematiske i samme grad som borsyre. Blandt andet peger han på metaloxyder som aluminiumoxyd.

»Henvender du dig til en leverandør eller producent, skal personalet ifølge loven undersøge, om borsyre findes i de produkter, du spørger om. Og svaret skal komme inden for 45 dage. Forbrugere har nemlig, ifølge EU’s kemikalielovgivning REACH, krav på at få oplyst, om et produkt indeholder stoffer på EU’s liste over kandidatstoffer«, skriver organisationen Miljø & Sundhed om borsyre.

Men det er ikke altid en oplysning, man får, når man surfer rundt på de danske hjemmesider tilhørende de firmaer, der reklamerer med 'grønne' og Co2-neutrale isoleringsløsninger ved brug af papiruld.

Men i et sikkerheds datablad fra en papiruldsleverandør, Papiruld Danmark, anbefales det at bruge åndedrætsværn med P2 filter, handsker, beskyttelsesbriller og støvafvisende beklædning under isoleringsarbejdet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre firmaer oplyser, at de bruger op til fem procent borsyre i deres papiruld, og markedsfører det blandt andet også med, at det forhindrer angreb på husets træværk af råd, svamp og skadedyr. Det er imidlertid ikke tilladt, med mindre firmaet har en speciel tilladelse til at sælge skadedyrsbekæmpende produkter.

»Da ingen papiruldsprodukter har opnået en sådan godkendelse, er denne markedsføring således ikke i overensstemmelse med gældende lovgivning«, skriver Poul Bo Larsen i Dansk Kemi.

Også borsyre i anden isolering

Jens Tørsløv fra rådgivningsfirmaet DHI fortæller, at der også findes borsyre i isoleringsmateriale som glasuld, men at det findes bundet i selve materialet i modsætning til papiruld, hvor det sprøjtes ind som et pulver i fremstillingsprocessen uden at blive bundet kemisk til papirulden.

Det vil sige, at når papirulden støver under isoleringsarbejdet, er der også borsyre i støvet.

»Vi kan dog ikke påvise, at en medarbejder på en arbejdsdag på otte timer med isoleringsarbejde med papiruld med fem procent eller mindre indhold af borsyre og med de nødvendige beskyttelsesmidler optager mere borsyre i kroppen end grænseværdien tillader«, understreger Jens Tørsløv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden