Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spareivrig. Hans Walløe og familie har rundt regnet skåret 4.000 kroner af den årlige elregning ved at bruge lavenergipærer, skifte køleskab og ovn med mere.
Foto: Peter Klint

Spareivrig. Hans Walløe og familie har rundt regnet skåret 4.000 kroner af den årlige elregning ved at bruge lavenergipærer, skifte køleskab og ovn med mere.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sparet strøm bliver slugt af espressomaskiner og fladskærme

Energiforbedrede produkter sparer husstande for over 1.000 elkroner om året.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemme hos Hans og Pernille Walløe har husets køle-fryse-skab et A+ energimærke, som viser, at apparatet ikke dræner huset for strøm. Fjernsynet er købt, før der var energimærker på fladskærme, men er behørigt målt, så det ikke sviner med elforbruget.

Her i Dragørvillaen bor der nemlig en strømbevidst mand, som på grund af sit arbejde med at kontrollere netop energimærkede hårde hvidevarer ved Teknologisk Institut har stor opmærksomhed på apparaters forbrug.

LÆS ARTIKEL

»Over en længere årrække er vores elforbrug faldet fra 6.000 til 4.000 kWh om året, blandt andet ved at vi har skiftet til lavenergipærer, udskiftet køleskabet, fryseren og ovnen samt ved at have fokus på standbyforbrug«, siger Hans Walløe.

Med en elpris på omkring 2 kroner svarer de 2.000 kWh lavere elforbrug til en besparelse på cirka 4.000 kroner om året. De seneste fem år er elregningen imidlertid holdt op med at skrumpe, fordi der ligesom hos de fleste danske husstande er kommet flere og større apparater til.

Sparer 34.000 kroner om året
På den måde er Hans Walløes husstand et godt eksempel på de besparelser, som danske forbrugere ifølge beregninger fra Energistyrelsen har fået ud af mange års energiforbedring af alt fra vaskemaskiner til fladskærme.

Tallene viser, at en gennemsnitlig husstand samlet sparer 34.000 kroner på elregningen frem mod år 2030 på grund af mere effektive apparater. Det skyldes en række lovkrav, der under det samlede navn ecodesign kræver, at apparater i EU’s butikker skal leve op til en række standarder, og dermed forbyder de største energislugere. Og det skyldes energimærkning, som gør det let for forbrugerne at vælge energivenlige apparater.

»Vi har regnet ud, hvilken effekt det har på elforbruget, at der er ecodesign og energimærkning. Og det viser sig, at hvis folk vælger energimærkede varer som gennemsnittet af forbrugerne gør, så opnår de samlet en besparelse på 34.000 kroner frem til 2030«, siger Maria Rizzo fra Energistyrelsen. Besparelsen er beregnet i dagens elpriser.

»Når forbrugerne vælger de energieffektive produkter, giver det os mulighed for at skærpe kravene, så produkterne bliver mere og mere effektive. Som forbruger får du ganske enkelt mere for pengene, når du køber et apparat, som kan det samme, men bruger mindre strøm«, siger Maria Rizzo om effekten af de energikrav, som enten er gennemført eller på vej i hele Europa.

Vælger forbrugerne produkter med de bedste energimærker, vil de kunne spare endnu mere end de 34.000 kroner frem til 2030.

Dyrt med standby
Et af de områder, hvor ecodesign gør en stor forskel, handler om den strøm, som apparater bruger, når de ikke er i direkte brug, men stadig står tændt – den såkaldte standbystrøm.

Hans Walløe gik efter et tv med lavt standbyforbrug, allerede før der var lovkrav om energimærker på tv.

»Når vi slukker fjernsynet, er standbyforbruget 0,3 watt. Men der findes gamle fjernsyn derude, hvor der er målt et standbyforbrug på 20 watt. Og jeg gider ikke bruge 400 kroner om året for at have sådan et stående«, siger Hans Walløe.Omregnet til kWh svarer et wattforbrug på 0,5 watt til et årligt forbrug på 4,4 kWh, som afhængigt af elprisen koster omkring 10 kroner. Et tv, der bruger 20 watt i standby, koster mindst 387 kroner, så besparelsen er markant.

»Penge for standbystrøm kan virkelig være dårligt givet ud. Jeg fik en radio, som trækker 16 watt, så den tager jeg altid ud af stikket, når den ikke er i brug. Omvendt har jeg en kollega, der gerne vil have en natlampe tændt for børnenes skyld. Det kan jo være et valg, at man gerne vil betale for det«, siger Hans Walløe.

Også husets elevationssenge bruger strøm, når de står og venter på, om man vil køre hovedgærdet op eller ned.

»Jeg plejer at slukke for min, men min kone slukker ikke for sin«, griner Hans Walløe. Prisen er omkring 10 kroner på den årlige på elregning.

For at mindske strømforbruget stiller EU krav om, at mange elektriske apparater ikke må bruge ret meget standbystrøm. Men reelt omfatter reglerne kun apparater, der er sat på markedet efter januar 2010, og blev skærpet i januar i år, så et apparat maks. må have en 0,5-watts effekt i standbyforbrug.Derfor er der god grund til at tjekke sine apparater, som altså ikke behøver at have mere end tre år på bagen for at være ’gamle’.

»Køb en god energimåler som for eksempel Sparometer, og gå på skattejagt i hjemmet. Der er helt sikkert skjulte skatte«, siger Hans Walløe. En anden mulighed er at låne en energimåler på det lokale bibliotek eller hos husstandens energiselskab.

Blandt de skjulte strømslugere kan gemme sig alt fra espressomaskiner og elevationssenge til netværksapparater og spillekonsoller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Apparater i netværk er et af de områder, hvor vi forventer, at ecodesign kan betyde store besparelser fremover«, siger Maria Rizzo. En ældre router og modem, som står tændt hele tiden, kan bruge 175 kWh per år, mens nye kommer til at trække 70 kWh per år og dermed sikrer husstanden en besparelse på 231 kroner.

Flere apparater i spil
Men selv om mange af de enkelte apparater i danske husstande er blevet bedre til at spare på strømmen, må mange kigge langt efter en lavere elregning.

I takt med at køle-fryse-skabe og elpærer er blevet mere effektive, er antallet af apparater steget. Sådan er det også gået hjemme hos Hans Walløe, som efter en række år med prisfald på elregningen må konstatere, at den ikke falder yderligere.»Jeg har da haft et ønske om at få bragt forbruget mere ned. Men så får man flere ting ind i hjemmet som iPads, flere computere og trådløse systemer. Og et større tv. Og så bliver elregningen ikke mindre på trods af de energimærkede produkter«, konkluderer han.

Det er virkeligheden hjemme hos de fleste forbrugere, viser tal fra Dansk Energi, som er energiselskabernes brancheorganisation. Her viser undersøgelser, at husholdningerne siden 1990 har anskaffet 50 procent flere apparater til husstanden.

»Der er spillemaskiner og flere tv-apparater per husstand, end der var før. Og samtidig stiger antallet af husstande, fordi flere bliver singler, mens andre har både et hjem og sommerhus med fuldt udstyr af apparater«, siger Camilla Thingvad fra Dansk Energi.Også måden, vi bruger vores apparater på, kan ændre sig til det værre, når vi finder ud af, at de er elbesparende. Det viser forskning fra Statens Byggeforskningsinstitut.

»Det kan have både en økonomisk og psykologisk effekt, når folk oplever, at de nu sparer på strømmen, fordi de har sat elsparepærer i lamperne. Mange begynder at ændre deres vaner, så de slukker mindre for lyset, eller skruer op for varmen, når huset er blevet isoleret«, siger Kirsten Gram-Hanssen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

Hun mener, at myndighederne skal blive bedre til at fortælle forbrugerne, at det vigtigste stadig er, hvordan man bruger sine apparater. For selv om energieffektiviseringer er fornuftige, har samfundet ikke fået en reel energibesparelse ud af dem.»Det nytter ikke, at man har en A++ vaskemaskine, hvis man vasker 20 vaske om ugen, hvor man tidligere kun vaskede 10. Eller at man erstatter en enkelt glødelampe med en stjernehimmel med 20 halogenspots«, siger Kirsten Gram-Hanssen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dyrt at udskifte apparater

Trods gode hensigter er der grænser for, hvor langt man kan og vil gå for at få de mest energieffektive produkter i hus. Sådan er det også for Hans og Pernille Walløe, som godt kunne udskifte det gamle tv-apparat, som har fire-fem år på bagen, med et nyt og mere energivenligt med A+ eller A++ energimærke. Men det ville kun give en gevinst på omkring 100 kWh eller omkring 225 kroner om året i strømbesparelse.

»Så går der for lang tid, før sådan et tv har tjent sig ind. Der er jeg nødt til fra gang til gang at vurdere fornuften i at udskifte produktet set ud fra min egen privatøkonomi«, siger Hans Walløe.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden