sortering. Også i Rødovre sorteres husholdningsaffaldet. Jens og Hanne Dalsgaard sorterer deres affald i seks forskellige skraldespande.
Foto: FINN FRANDSEN

sortering. Også i Rødovre sorteres husholdningsaffaldet. Jens og Hanne Dalsgaard sorterer deres affald i seks forskellige skraldespande.

Energi

Nye københavnske skraldespande er en stor succes

På et år er mængden af metalaffald til genbrug steget fem gange.

Energi

For et år siden begyndte Københavns Kommune at køre 23.000 nye affaldsbeholdere til sortering af metal, plast og elektronik ud til byens borgere, og det har resulteret i en femdobling af genanvendeligt affald.

Det skriver Ingeniøren.dk

For et år siden var mængden af indsamlet metal som for eksempel konservesdåser, der kan genbruges, på i alt 50 tons, men det tal er på et år vokset til 237 ton.

LÆS ARTIKEL

Det viser tal fra Københavns Kommune, som Ingeniøren har fået indsigt i. De nye skraldespande er led i kommunens ‘Genbrug er guld'-kampagne, der dog først vil være fuldt udrullet i januar 2014.

Foruden metal er indsamlingen af plast i hovedstaden også eksploderet. I 2012 noterede Københavns Kommune en samlet indsamlet mængde på lidt over 28 ton.

I 2013 er det tal foreløbig på 215 ton. Og mængden af gamle mobiltelefoner, brugte DVD-afspillere og fjernsyn med gamle billedrør er også steget voldsomt på blot et år.

Selv om mange andre kommuner har lignende indsamlingsordninger, er det dog stadig kun samlet set en tredjedel af vores skrald, der bliver genbrugt. Resten ryger i forbrændingsanlæggene.

Det viser Miljøstyrelsens seneste opgørelse fra 2011, som indeholder de nyeste tal for, hvad der sker med affald i Danmark. Men det er ifølge regeringens nye ressourcestrategi meningen, at den mængde skal forøges til 50 procent inden 2022.

Og nogle af landets andre store kommuner er da også bagefter. For eksempel skal borgerne i Odense og Aarhus kommuner ud på genbrugsstationerne, hvis brugte dåser fra tomater, plastikbakker og kasserede mobiltelefoner skal genanvendes.

Begge kommuner hævder over for Ingeniøren, at genbrugsstationerne er populære, men ifølge flere eksperter rykker indsamlingen af affald først, hvis man kommer helt tæt på borgerne - altså med en sortering lige ved skraldespandene - som tilfældet er i København og i en række andre kommuner.

Ole Morten Petersen er direktør i Dakofa, som laver beregninger for kommuner og private aktører af, hvilket indsamlingsmetoder, der virker. Han siger:

»Den kildesortering, som foregår i København lige nu, er en virkelig vigtig forudsætning for, at vi får indsamlet de meget værdifulde råstoffer. Al forskning viser, at jo tættere kommunen kommer på borgerne i forhold til at indsamle affald, desto bedre«, siger han til Ingeniøren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce