billigt. Den milde vinter har sparet danskerne for tusindvis af kroner.
Foto: FINN FRANDSEN

billigt. Den milde vinter har sparet danskerne for tusindvis af kroner.

Energi

Vinterens varmeregning blev den næstlaveste siden 1936

Danskerne har sparet tusindvis af kroner på varmen i vinter.

Energi

En varm sommer og en forholdsvis lun vinter giver mindre varmeregning til danskerne.

Fyringssæsonen blev en god én af slagsen for boligejerne. Ser man på antallet af de såkaldte graddage, blev fyringssæsonen 2013/2014 den næstlaveste, siden Teknologisk Institut begyndte at beregne graddage i 1936.

Samlet endte fyringssæsonen, som går fra september til maj, med 2.171 såkaldte graddage, viser tallene. I den forrige fyringssæson endte graddageantallet på 2.852.

De nye tal ligger 23,8 procent lavere end sidste år – og det betyder, at varmeforbruget til opvarmning også har været 23,8 procent lavere. Et normalår har 2.906 graddage.

En graddag er et mål for, hvor koldt det har været, og hvor meget energi der bruges til rumopvarmning. Tallet for graddage i et enkelt døgn udregnes som forskellen mellem 17 grader (middeltemperaturen indenfor) og den udvendige middeltemperatur i et døgn.

Er der minus tre grader ude, giver det 20 graddage.

Tusindvis af kroner sparet

De nye lave tal betyder, at et parcelhus på 140 kvadratmeter med et olieforbrug på 2.450 liter i varmesæsonen 2012/2013 og en oliepris pr. liter på 11,50 kroner, har brugt 583 færre liter olie lig med en besparelse på 6.704,50 kroner.

Antallet af graddage er faldet op gennem årene. I 1940-59 var der i snit 2.970 graddage – det tal var faldet til 2.542 graddage i 2000-2010.

»Faldet er et klart udtryk for, at det er blevet varmere i vejret. Det er samtidigt et billede af, at behovet for energi til opvarmning af boliger/bygninger (graddageafhængigt energiforbrug) reelt har været eller bør være faldende«, påpeger Teknologisk Institut.

Temperaturforskellen er blevet mindre mellem døgnmiddeltemperaturen udendørs, der har været stigende, mens indendørstemperaturen har ligget konstant. Og dermed er der barberet en del af energiforbruget, påpeger instituttet.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce