Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
partikeludledning. Brændeovne er en alvorlig kilde til partikelforurening, og udledningen skal begrænses, er såvel brændeovnsproducenter som miljøorganisationer enige om. Her er det direktør for Morsø Jernstøberi, Peter Jessen Hansen (til venstre) og seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.
Foto: PER FOLKVER

partikeludledning. Brændeovne er en alvorlig kilde til partikelforurening, og udledningen skal begrænses, er såvel brændeovnsproducenter som miljøorganisationer enige om. Her er det direktør for Morsø Jernstøberi, Peter Jessen Hansen (til venstre) og seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvalitetsmærkning af brænde skal gøre færre syge af brændeovnsrøg

Nyt samarbejde vil gøre det lettere at vælge sundere brænde og briketter.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere med brændeovn skal skånes for halvvådt brænde og dårlige briketter, der markant øger udledningen af sundhedsskadelige partikler. Derfor skal brænde og briketter kvalitetsmærkes, så de dårlige kvaliteter fjernes fra netbutikker og byggemarkeder.

Sådan lyder et af de i alt 11 forslag, som et hidtil uset samarbejde mellem miljøorganisationer, forskere og brændeovnsproducenter netop har lagt frem for miljøministeren og de politiske ordførere på området i forbindelse med udarbejdelse af ministerens såkaldte Ren Luft Pakke.

Forslaget om kvalitetsmærkningen og 10 andre forslag skal begrænse luftforureningen, som i Danmark forårsager mellem 3.000 og 4.000 for tidlige dødsfald og tre-fire millioner sygedage årligt.

Gamle brændeovne skal ud

Det fælles oplæg indeholder også forslag til, hvordan man hurtigere får skiftet gamle brændeovne ud med nye, men hvis brændet er vådt, eller briketterne er af dårlig kvalitet, hjælper selv ikke den mest effektive svanemærkede brændeovn.

Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding. Brændets vandindhold må højst være 18 procent. Ellers får man ringe varme, sur røg i stuen og ud af skorstenen med en mængde sundhedsskadelige partikler, løbesod i skorstenen og - når det går helt galt - skorstensbrand.

LÆS ARTIKEL

Med det fælles udspil er forskerne, ngo’erne og erhvervsorganisationerne dermed gået nye veje for at finde fælles løsninger på problemet med partikeludledning fra brændeovne. Emnet har i årevis været genstand for en indædt ordkrig i medierne især mellem brændeovnsproducenterne og Det Økologiske Råd.

De 11 forslag går alle parterne ind for 100 procent, men af udspillet fremgår der også to forslag, som gruppen ikke er enige om, men som alligevel sendes med til ministeren som grundlag for de politiske diskussioner i forbindelse med Ren Luft Pakken.

Som forklaring på forlaget om en kvalitetsmærkning af brænde og briketter fremfører gruppen, at brænde og briketter i dag sælges med en række forskellige betegnelser, bl.a. 'Ovntørret brænde' og 'Ovnklart brænde'.

Det er ikke altid retvisende. Eksempelvis er en del ovntørret brænde kun tørt i det yderste lag, mens det er alt for vådt indvendigt til at blive brugt i en brændeovn.

Samtidig er der stor kvalitetsforskel på briketter i forhold til forbrænding og partikeludledning. Briketterne kan også være for fugtige, og ofte består de delvist af materialer, som det ikke er tilladt at brænde af i en brændeovn.

Derfor anbefaler arbejdsgruppen, at der etableres en standardiseret kvalitetsmærkning af brænde og briketter både som en vejledning til forbrugerne og fordi det vil være hensigtsmæssigt at få fjernet de dårligste kvaliteter fra markedet.

Et andet konkret forslag fra det fælles udspil er en miljøtest af såvel brændeovn som skorsten, som skal foretages, når en bolig skifter ejer. Testen skal indgå som en del af boligens energimærkning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Partikeludledningen fra brændeovne er en af de største kilder til partikelforurening i Danmark. Og også DAPO, der er brændeovnsproducenternes brancheforening, er enige i, at det ikke er tilstrækkeligt at oplyse om, hvordan man fyrer mest hensigtsmæssigt i en brændeovn.

»Vi tog initiativ til en fælles dialog, fordi det efterhånden stod klart, at vi mest sloges i medierne om tolkningen af den forholdsvis sparsomme viden, der er på området. Det er ikke altafgørende, hvor stort problemet er. Vi ved, der er stemning for en politisk regulering på området i de kommende år, og som branche vil vi gerne tage et medansvar for, at partikelforureningen fra brændefyring reduceres. Det kan ske på forskellige måder, og vi er bestemt ikke enige om alt i gruppen. Men vi er nået til enighed om 11 konkrete forslag. Det er et stort skridt«, siger formand Carsten Bach fra DAPO.

Arbejdsgruppen bag det fælles oplæg består af Det Økologiske Råd, Astma Allergi Danmark, Skorstensfejerlauget, DAPO (brændeovnsproducenterne) og førende forskere fra Aarhus Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut.

I Det Økologiske Råd siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen, at det vigtigste for rådet er, at gruppen har kunnet enes om at pege på de 11 forslag, og at det indikerer, at der er opstået en større erkendelse også blandt erhvervsorganisationerne af, hvor stort problemet med partijkelforureningen fra brændefyring er.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har taget godt mod udspillet og vil lade det indgå i arbejdet med at implementere den del af regeringens Ren Luft Pakke, som handler om brændefyring.

De andre 10 forslag lyder sådan her:

 • Energimærkning af brændeovne
 • Forbud mod at fyre med kul og koks i fastbrændselsanslæg.
 • Kommunale retningslinjer for anvendelse af brændeovne.
 • Fælleskommunale brændefyringsnævn til afgørelse af naboklager.
 • Samlet plan for gradvis udskiftning af ældre brændeovne.
 • Kursus til brændeovnsbrugere ved nyinstallation eller indflytning i bolig med eksisterende brændeovne.
 • Systematisk indberetning af viden om godkendte brændeovne.
 • Partnerskab om fælles informationsportal vedrørende brændeovne.
 • Etablering af en forskningspulje om Bedre Brændefyring.

Ved siden af de 11 forslag i det fælles udspil fra gruppen er der også opnået enighed om, hvad der er uenighed om. Det drejer sig især om forslaget fra Det Økologiske Råd om en afgift på brændeovne baseret på størrelsen af forbruget samt en skrotningspræmie for ældre brændeovne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det Økologiske Råd kan ikke støtte forslaget om en skrotningspræmie, fordi rådet mener, at det er uretfærdigt, at brændeovnsejere skal have tilskud, som finansieres af skatteydere, som ikke selv har brændeovn.

Og producenterne og skorstensfejerne mener ikke, at en afgift på brændeovnsfyring er vejen frem, når en vedvarende energikilde som brændefyring, som skorstensfejerne siger det, er CO2-neutral.

Producenternes argument for at gå imod forslaget er, at »en afgift som foreslået ikke fører til den ønskede ændring af adfærd, og at det derfor er en teknisk og administrativ tung omvej til at få udskiftet gamle brændeovne.«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden