dyrt. Mange ved ikke, hvor meget de bruger på varme, og mange kunne spare penge.
Foto: FINN FRANDSEN

dyrt. Mange ved ikke, hvor meget de bruger på varme, og mange kunne spare penge.

Energi

Uvidende husejere bruger formue på varme

En stor del af de danske husejere aner ikke, hvor meget de betaler om året i varme.

Energi

Knap hver femte af de danske husejere ved ikke, hvor mange penge de årligt bruger på at varme deres enfamilieshus op.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Energistyrelsen.

Der er ellers god grund til at følge med på tælleren i kælderen, for en del husejere bruger stadig for meget på energiregningen, mener chefkonsulent Hanne Lind Mortensen fra Energistyrelsen.

»Der er potentiale for noget oplysning, for der er stadig nogle lavthængende frugter i forhold til husejeres energiforbrug«, siger hun.

Et af de steder, hvor potentialet er stort, er i de mange typehuse fra 1960'erne, som næsten en fjerdedel af de danske husejere bor i.

»En stor del af dem er opført på et tidspunkt, hvor der var meget lave energikrav, og hvis de ikke er blevet løbende opgraderet, så er der i hvert fald en mulighed for at spare nogle penge ved at gøre det i dag«, siger Hanne Lind Mortensen.

Hun bakkes op af seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Ole Michael Jensen, der kalder perioden fra 1961-72 for „den mest kritiske“ energimæssigt set.

Huse fra 60'erne er værst

Ifølge undersøgelsen fra Analyse Danmark betaler 90 procent af husejerne i 60'er-huse over 10.000 kroner for varme og varmt vand om året. Det er cirka dobbelt så meget, som dem, der bor i et hus, der er bygget efter 1998.

»Det burde være realistisk at få udgifterne for et typisk 60'er-hus ned i nærheden af 10.000 kr. om året, hvis vi taler om et enfamilies-hus på omkring 150 kvadratmeter«, siger Hanne Lind Mortensen.

Er man i tvivl om, hvordan man får has på sit høje energiforbrug har Energistyrelsen netop lanceret den såkaldte BedreBolig-ordning, hvor man mod betaling kan få lagt en plan for sin energirenovering.

Og pengene er godt givet ud – især hvis man står over for større husprojekter, siger branchechef Dansk Byggeri, Torben Kaas.

»En rådgiver er simpelthen pengene værd. Du undgår dumme fejl, fejlinvesteringer, og at du som boligejer selv skal styre en kompleks proces. Du får altid pengene hjem på en proces, der er effektivt styret«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce