Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sundt. LED-lys er godt for dig. Og en LED-pære kan brænde i mindst 25 år.
Foto: RUNE PEDERSEN(Arkiv)

sundt. LED-lys er godt for dig. Og en LED-pære kan brænde i mindst 25 år.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidens lyspærer gør dig sund

LED-lys ændrer den måde, vi sover, sanser og tænker på.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den elektriske pære vil snart skrive sig ind i historiebøgerne. Ligesom din stationære telefon vil den tilhøre fortiden. Din stue vil i stedet blive oplyst af lamper med indbygget LED-lys. De gode af dem vil vide, hvordan du bedst bliver vækket om morgenen. De bedste vil skinne en hel levealder. Pærens revolution er også en forbrugerrevolution. Det mener Anne Bay, der er direktør i den uafhængige forening Dansk Center for Lys:

»Du skal heller ikke selv skifte glasset i din telefon, hvis det går i stykker. Forventningen om, at du selv skal skifte pæren i din lampe, er ganske langsomt ved at ændre sig. Det er godt for forbrugeren. I dag er det meget svært at hitte rundt i, hvilke led-pærer der passer godt til en bestemt type lampe. Forbrugeren får et mindre komplekst udgangspunkt, når pæren bliver integreret i lampen«.

LED-omlægning er i gang

Allerede nu er en mindre revolution i gang. De energieffektive LED-pærer er ved at skubbe halogen- og sparepærerne ned fra butikshylderne. Især i Ikea går det stærkt. Sidste år langede medarbejderne 460.000 led-pærer over disken, og i 2016 bliver det umuligt at finde andre produkter på hylderne. Det fortæller Jonas Engberg, der er miljøchef i Ikea Danmark:

»På globalt plan har vi besluttet, at vi om tre år skal have udfaset alle andre belysningstyper. Vi vil give alle mennesker muligheden for at leve et mere bæredygtigt liv i deres hjem og øge bevidstheden om, at du selv kan gøre noget for både din pengepung og klimaet«.

LÆS ARTIKEL

I Europa giver dioder lys til hver fjerde lampe i hjemmet. Lysforskere forventer, at antallet i 2020 kommer til at være tre gange større end i dag. Allerede nu er Ikea foran den europæiske udvikling, da over halvdelen af deres solgte lyskilder er led.

Jakob Munkgaard Andersen, der er projektleder på Danmarks Tekniske Universitet, bifalder Ikeas markante LED-strategi:

»Ikeas beslutning er med til at presse priserne, fordi de har nogle stordriftsfordele. LED er derfor ikke længere kun for dem, der har penge. Det hjælper også på udviklingen, at EU har forbudt glødepæren. Problemet var, at der dengang ikke var et reelt alternativ, der gav godt lys. Nu er vi endelig på et niveau, hvor LED giver bedre lys end nogen andre lyskilder«.

Louis Poulsen har også fået øjnene op for de nye lyskilders gode kvalitet. Hos belysningsproducenten regner man med, at led har indtaget alle lamper om mindre end fem år:

»Vi er helt oppe på beatet. Vi har længe ventet på et godt alternativ til halogenpæren, og nu er det endelig kommet. Derfor opfordrer vi også vores kunder til at bruge LED i deres lamper«, siger Lisbeth Mansfeldt, der er forfatter og lysekspert hos Louis Poulsen.

Hos Louis Poulsen er budskabet, at du skal vælge de dyreste LED-pærer, hvis du ønsker en god farvegengivelse. Til gengæld kan du regne med, at din nye lyskilde kan brænde i mindst 25 år.

Ikeas billigste LED-pære koster 39 kroner, mens den dyreste svinger sig op på 89 kroner. I mange andre butikker løfter priserne på de dyreste produkter sig et godt stykke op over 100 kroner. Men ifølge indpakningen er Ikeas billigste lige så holdbar som en gennemsnitlig led-pære. Den kan nemlig brænde i mindst 25.000 timer. Det svarer til 25 år, hvis du ligesom den gennemsnitlige forbruger lader din pære brænde omkring 3 timer om dagen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld indeholder en enkelt LED-pære en mængde aluminium, der svarer til 40 dåsecolaer, men fordi pærens levetid hele tiden forlænges, er det en overskuelig mængde affald, der skal bortskaffes eller genanvendes. Og du slipper for sparepærens indhold af det sundhedsskadelige tungmetal kviksølv.

Selv om priserne langsomt bliver presset i bund, er en tommelfingerregel stadig, at de dyreste pærer er de bedste. Det siger Anne Bay fra Dansk Center for Lys:

»Der findes en masse skrammel på markedet. Det er svært at lave en gennemtænkt LED-pære med høj kvalitet af indmad, optik og køleribber. Det er et højteknologisk produkt, der gerne skal have en meget lang levetid. Derfor er dyrest som regel lig med bedst«.

Lys giver bedre helbred

Lyskvalitet er ikke kun lig med miljøvenlighed. Anne Bay understreger, at lysets kvalitet rent faktisk kan forbedre helbredet hos en lang række mennesker:

»Først og fremmest skal lys selvfølgelig give gode synsbetingelser for mennesker. Vi skal kunne se bøffens røde farve på tallerkenen og hudens toner i badeværelsesspejlet. Men lys kan også højne folkesundheden«.

Selv om det efterhånden er svært at finde rundt i supermarkedets lampeafdelinger, anbefaler Anne Bay, at vi bruger lidt ekstra tid på at sætte os ind i de nye lyskilders ABC. Det gælder om at terpe begreberne Ra, lumen og kelvin. Ra beskriver lysets kvalitet, lumen er lysmængden, og kelvin har at gøre med farvetemperaturen, der kan spænde over det kolde, varme og neutrale spektrum. Det gælder også om at kende sig selv, konkluderer hun:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vores drøm er, at folk tænker over, hvilket type menneske de er, når de skal ud for at vælge lys. Når du bliver ældre, har dine øjne brug for større mængder lys. Hvis du ikke har en kraftig nok lyskilde, påvirker det din evne til at fokusere. B-mennesker kan have gavn af lysvækkeure, der vækker dem gradvis. Og vi vil sikkert snart kunne købe lamper, der kodes til enten A- eller B-mennesker. Allerede nu kan vi få LED-pærer med regulerbar lysfarve. Om vinteren vil de kunne have den fordel, at du bliver mere aktiv og veloplagt i dagtimerne og sover bedre om natten«.

Anne Bay mener, at det især er ungdommen, der giver sig i kast med den tekniske side af lys. Det er også dem, der indtil videre er mest tiltrukket af det intelligente lys, der i de kommende år kommer til at indtage butikkerne. Allerede nu arbejder belysningsmarkedets tunge produktionsdrenge, Philips og Osram, med intelligent LED-lys. Philips har udviklet en app til smartphone og tablet. Programmet ’Hue’ kan bruges til at fjernstyre nogle særlige pærer. Målet er at gøre lyset personligt. Du kan for eksempel putte pæren i sengelampen og få den til at vække dig langsomt med blidt og varmt lys. Osram lancerer et lignende produkt næste år og forudser, at fremtidens lys bliver robotstyret og rasende intelligent.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden