Superpære. LED-sparepærer har længe været plaget af samfundets opfattelse af pæren som afgivende et koldt, blåt lys.
Foto: RUNE PEDERSEN(Arkiv)

Superpære. LED-sparepærer har længe været plaget af samfundets opfattelse af pæren som afgivende et koldt, blåt lys.

Energi

Forbrugerne overser ny superpære

Husstande kan spare tusinder af kroner om året ved at benytte de nye klimavenlige LED-pærer. Alligevel tøver forbrugerne.

Energi

Da EU i 2012 udfasede den matte glødepære, var det planen, at forbrugerne i stedet skulle skrue en ny og langt mindre strømforbrugende superpære i lampefatningerne – den såkaldte LED-pære.

Men selv om det nye LED-lys er godt nyt for både den hjemlige elregning og for klimaet, så har pæren stadig ikke fået tag i forbrugerne. Kun 20 procent af de pærer, der bliver solgt, er LED-pærer.

»Det er ret fortvivlende, at forbrugerne er så langsomme til at tage LED til sig«, siger direktør Anne Bay fra det uafhængige videncenter Dansk Center for Lys.

Der er ellers nok at spare ved at skifte eksempelvis en halogen- og glødepære ud med LED. Den er nemlig op til 10 gange mere energieffektiv end andre pærer og kan holde i 25 år. Derfor kan forbrugerne over tid spare op mod til 100 kroner om året per pære, hvis de skifter til LED. Selv de traditionelle sparepærer kommer til kort over for LED, der kun bruger den halve energi af forløberen.

Ifølge Energistyrelsen går Danmark glip af en årlig energibesparelse på cirka 80.000 husstandes elforbrug.

LED har et dårligt ry

Den væsentligste årsag til, at forbrugerne ikke har taget den nye superpære til sig, er ifølge projektleder Jakob Munkgaard Andersen fra DTU Fotonik, at den har fået et dårligt ry. Da EU i 2012 sagde farvel til glødepærerne, havde LED i første omgang et koldt, blåligt lys.

Det har været gift for LED-lyset, at det ikke levede op til kundernes forventninger, vurderer han.

»Da man slap LED-lyset løs på markedet, kom alle guldgraverne, som aldrig havde arbejdet med lys før, og proppede LED ind i alt. De første produkter på markedet gav et forfærdeligt lys og fik skabt et sparepære-skræmmescenarie«, siger Jakob Munkgaard Andersen.

Mærkningen omkring lysets kvalitet er for ringe

I stedet har forbrugerne kastet sig over halogenpærerne, som ligner glødepærer, men bruger mindre strøm. En EU-rapport fra november beskriver, hvordan salget af sparepærer og LED samlet er faldet i antal, mens salget af halogenpærer er strøget i vejret.

Halogenlyset æder imidlertid næsten lige så meget strøm som de matte glødepærer, og det betyder, at Europa ikke er i nærheden af at spare de 39 milliarder kWh strøm, som udfasningen af glødepæren skulle have ført til.

Rådgivningen om LED har været for ringe fra myndigheders og producenters side, mener professor Paul Michael Petersen, som forsker i LED på DTU.

»LED er fremtidens lyskilde. Vi taler om et teknologiskift, som er lige så stort, som springet fra olielampe til glødepære var i sin tid. Men det er enormt svært for forbrugerne at finde de rigtige kvalitetsprodukter. Mærkningen omkring lysets kvalitet er for ringe«, siger professoren.

Ketchupeffekt

I Energistyrelsen erkender kontorchef Henrik Andersen, at en del LED-produkter ikke har været af en høj nok kvalitet.

»Men siden september 2013 har der været krav til energieffektivitet, levetid og lyskvalitet, og det er blevet ulovligt at sælge LED-pærer i EU, der ikke lever op til kravene. Derfor er der sket en stor udvikling af produkterne, og vi tror, at vi vil se en ketchupeffekt nu, så flere skifter til LED«, siger kontorchefen.

TEST I 2011

Energistyrelsen har foldere og en ny app, der skal hjælpe forbrugerne i valget af LED-pære.

Ikea har fra 1. januar i år udelukkende solgt LED-lyskilder i sine møbelhuse.

»På den måde kan vi være med til at skubbe en udvikling i gang«, siger Ikea Danmarks chef for bæredygtighed, Jonas Engberg.

EU overvejer også at udfase halogenpæren fra 2018.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce