Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Klassiker. Den klassiske PH-lampe som hænger i mange danske hjem og kan med fordel udstyres med en led-pære.
Foto: PR-foto

Klassiker. Den klassiske PH-lampe som hænger i mange danske hjem og kan med fordel udstyres med en led-pære.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det betaler sig at skifte hjemmets pærer ud med led-lys

Dårlige og dyre pærer har skræmt forbrugerne væk fra sparelys.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kort sagt er der en god og en dårlig nyhed, når det kommer til at spare tusindvis af kroner på det elektriske lys i dit hjem.

Den dårlige er, at det er blevet mere besværligt og dyrt at købe sig til godt lys, end det var, dengang du bare kunne hive en 60-watts glødepære ned fra supermarkedets hylder.

Den gode er, at når du har gjort arbejdet og skiftet pærerne ud med det rette lys, kan der gå fra mindst 3 og helt op til 25 år, før du behøver at tænke på elpærer igen.

LÆS ARTIKEL

Lysteknologien led er i rivende udvikling og lever nu så godt op til sit potentiale, at forbrugerne roligt kan tage den i brug, mener Anne Bay, direktør i videnscentret Dansk Center for Lys.

»Nogle forbrugere er med rette blevet skræmt af lyskilder, som har haft et grimt lys, eller som ikke har holdt så længe, som det er lovet. Også den indarbejdede skepsis overfor sparepærer smitter af på LED-pærerne. Men nu kan man faktisk få gode led-pærer til alle typer lamper. Der har været og er stadig ret meget skidt derude, fordi der er tale om ny teknologi«, siger Anne Bay, der som leder af det uafhængige Dansk Center for Lys formidler viden om lys til både offentlige instanser som for eksempel Arbejdstilsynet og til erhvervsdrivende.

De gode led-lyskilder kan nu fås med varmt lys, der giver den rette farvegengivelse, og som kaster lyset rundt på den måde, vi er vant til at se i vores lamper. Desuden viser tests, at led-pærerne er ved at kunne leve op til deres løfter om at lyse i op mod 20.000 timer eller over 20 år. En europæisk test af led-lys viste i november 2014, at lyskilderne var blevet 23 procent bedre og samtidig 11 procent billigere siden 2012.

Skifter man otte gammeldags glødepærer ud med led, kan man spare cirka 1.000 kroner på et år, oplyser organisationen Dansk Energi. Regnet ud fra de mindst lysforbrugende husstande med sparepærer og lavt lysforbrug er et års besparelser omkring 440 kroner, ifølge Energistyrelsen.

Og det er en besparelse, folk vil kunne mærke med det samme, og som vil fortsætte år efter år, påpeger Jakob Munkgaard Andersen, som arbejder med led-systemer ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

»Hvis folk virkelig vil spare nogle penge, er det nu, de skal skifte. Det er en investering, som de vil kunne mærke fra dag 1«, siger han.

Ikke alene pengepungen får det bedre, når led-lys gør sit indtog. Miljøfordelene er kæmpestore, fordi 20 procent af energiforbruget i Europa går til belysning. Hvis skiftet til led gik som planlagt, ville Europa spare 39 milliarder kWh, påpeger EU’s testrapport om led-lys, som udkom i november.

Vild forvirring omkring sparelys

Led er en forkortelse af light-emitting diode og skal ikke forveksles med sparepærer og halogenpærer, selv om de alle sælges med løftet om at spare på strømmen.

Hvor led bliver betegnet som fremtidens lys med den rette glød og lysspredning, er det endnu ikke lykkedes producenterne at få sparepærer til at give en rigtig god farvegengivelse, påpeger flere eksperter. Halogenpærer giver et lys tættest på den matte glødepære, som blev endeligt udfaset fra markedet i 2012. Men halogen bruger så meget elektricitet, at EU har planlagt at bremse salget af dem fra 2016.

»Vi er midt i et kæmpe teknologiskifte, og led-lys vil betyde en revolution på lysmarkedet. Men folk vil gerne vælge noget, de kender, og så tager de halogenpærerne, som ligner de gamle glødepærer mest«, siger professor Paul Michael Petersen, der forsker i led ved DTU Fotonik på DTU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Halogenpærer kan være dobbelt så effektive som de gamle glødepærer, mens en LED-pære kan være 10 gange mere effektiv end glødepæren. Det betyder for eksempel, at en LED-pære bruger 4-5 W på at udsende den samme mængde lys, som en mat glødepære på 40 watt. Men som kunde i et almindeligt supermarked er det svært at kende forskel og få klar besked om farvegengivelsen og effektivitet, mener lysprofessoren.

»Forbrugerinformationen er alt for dårlig. Du får som kunde ringe information om kvalitet eller farvegengivelse, og det er et kæmpe problem for forbrugerne.«, siger Paul Michael Petersen.

Forvirringen er stor, fordi kunder skal forholde sig til en række nye begreber. Lysstyrken, som ikke længere opgøres i watt, men i lumen. Kelvin, som fortæller om lysets farve, Ra, som angiver, hvor godt lyset gengiver andre farver og endelig pærens størrelse.

At området er kompliceret, afsløres også af, at Energistyrelsens folder om at vælge LED-lys eller andet lys fylder 28 sider. Med folderen, en app til smartphones, en pixibog og en informationshjemmeside forsøger styrelsen at guide forbrugerne, når de skal udskifte pærer.

»Vi forsøger at gøre junglen mere gennemsigtig og gøre det let ved at lave en app, som folk kan have med sig, når de står ude i butikkerne. Hvis led-pærerne er mærket med energimærke A+ , lever de op til en række minimumskrav om for eksempel farvegengivelse«, siger civilingeniør og fuldmægtig Signe Christensen fra Energistyrelsen.

»Borgerne skal lige vænne sig til det. Men vores undersøgelser viser, at du faktisk efterhånden kan få led-pærer til alle slags lamper«.

Dyre pærer bliver billigere

Kunsten er altså at finde de rette led-pærer. De findes i mange prisklasser, fra billige no name-produkter fra Kina, Ikeas modeller til de dyrere led-mærkevarer fra firmaer som Osram og Philips. Også lampefirmaer som Nordlux fremstiller egne led-pærer. Priserne spænder fra lidt over 20 kroner til knap 400 kroner, men prisen falder hele tiden.

»Jeg vil råde folk til at lade være med at skele til prisen og vælge god kvalitet, der lever længere, har god lysfordeling og et fuldt spektrum, så lyset er godt og behageligt. De kommer til at spare udgiften ind hurtigt og skal se det samme lys i mange år«, lyder rådet fra Anne Bay.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunderne skal spørge, om de må komme tilbage med en dyr pære, hvis den ikke virker for dem, mener Anne Bay og opfordrer til at klage, hvis lyskilden ikke holder så længe som lovet.

Et tip kan være at købe pærer på nettet. Så har man 14 dages fortrydelsesret til at returnere varen, hvis man ikke bryder sig om lyskvaliteten. Har man lamper med dæmper på eller transformer, er der kun nogle led-pærer, der duer. Spørg i lysbutikken om hjælp.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden