Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

uoplyst. Mange forbrugere tror fejlagtigt, at både miljøet og hjemmets energiforbrug er reddet, hvis bare man skifter de gamle glødepærer ud med halogen. I virkeligheden bruger halogen masser af strøm, så for at opnå en besparelse, er det LED, man bør skifte til.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

uoplyst. Mange forbrugere tror fejlagtigt, at både miljøet og hjemmets energiforbrug er reddet, hvis bare man skifter de gamle glødepærer ud med halogen. I virkeligheden bruger halogen masser af strøm, så for at opnå en besparelse, er det LED, man bør skifte til.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lysindustrien kæmper for at bevare strømslugende elpærer

Halogenpærer skulle udfases i 2016, men i EU kæmpes der for en længere levetid.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først forviste EU de gamle glødepærer fra markedet, og næste år skulle det være halogenpærernes tur til at blive endeligt erstattet af led-pærer, som bruger 10 gange mindre el og holder i op mod 25 år.

De to forviste pæregrupper skulle efter planen føre til, at EU samlet sparede 39 milliarder kWh eller 1 procent af klodens energiforbrug hvert år.

Men nu kaster lysproducenterne grus i maskineriet for at forlænge livet på de ineffektive og skrøbelige halogenpærer. Brancheorganisationen Lightning Europe i Bruxelles foreslår, at EU-kommissionen venter til 2020 med at fase pærerne ud.

»Kommissionen er sammen med os i gang med at se på, hvordan vi bedst håndterer problemet med udfasningen, og vi ved, at vi har støtte til en senere udfasning fra mange lande i Midt- og Sydeuropa«, siger generalsekretær i foreningen Diederik de Stoppelaar til Politiken.

LÆS ARTIKEL

I et brev, som også er gået ud til samtlige medlemslande, påpeger Lighting Europe, at branchen ikke er klar med de rigtige løsninger til forbrugerne. Men det er ikke rigtigt, mener klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

»Led-lys er ifølge flere studier klar til at kunne erstatte andre lyskilder i langt de fleste armaturer. Så jeg ser det sådan: Alt er i orden, og vi skal udfase det her, som det er planlagt, for at få en bedre og mere moderne lysteknologi«, siger Rasmus Helveg Petersen.

Beregninger fra Energistyrelsen viser, at de fire år ekstra med halogenpærer vil betyde ekstra strømforbrug, som svarer til hele Danmarks elforbrug i et halvt år.

En rask lille nævekamp


»At fjerne halogenpærer redder ikke klimaet alene, men det er et godt solidt bidrag til at mindske udledningen af CO2. Derfor skal producenterne forbi en rask lille nævekamp med mig, før de får lov at udskyde udfasningen«, siger ministeren.

Også Jeppe Juul, der er transport- og energimedarbejder ved Det Økologiske Råd, kalder en forsinkelse uacceptabel.

»Det er hul i hovedet at forlænge en forældet teknologi, som både koster forbrugerne penge, og som er dårlig for klimaet«, siger Jeppe Juul.

LÆS ARTIKEL

Selv om led-pærer kan være dyrere i indkøb end halogenpærer, sparer en pære op mod 100 kroner om året, fordi den bruger mindre strøm og skal skiftes meget sjældnere. Ifølge Diederik de Stoppelaar har branchen to grunde til at bremse udfasningen af halogenpærer.

»For det første er vi bekymrede for forbrugerne, som bliver forvirrede over de nye pæretyper og ikke vil betale de meget højere priser for en enkelt pære. For det andet kan vi som industri se, at der er nogle typer halogener, som vi ikke kan erstatte«, siger generalsekretæren.

Lysproducenter er presset


Men der kan også være andre grunde til at kæmpe for halogenpærerne, som har opnået en gigantisk markedsandel, siden glødepæren blev udfaset endeligt i september 2012. De klare halogener har en kort holdbarhed og sikrer lysproducenterne en god indtjening.

»Der er ingen tvivl om, at branchen har lyst til at holde liv i det her marked og i deres produktionsapparat så længe som muligt. De kan nå at sælge mange halogenpærer, som i modsætning til de nye led-pærer ikke holder så længe ad gangen«, siger Anne Bay, direktør for videncentret Dansk Center for Lys.

LÆS ARTIKEL

Hun påpeger, at presset på branchen blandt andet ses ved, at store firmaer som Philips har skilt lysdelen ud, Samsung er på vej til at forlade lysproduktion, og også Siemens har ladet sin lysafdeling, som fremstiller Osram-pærer, gå sine egne veje.

»Man behøver ikke kigge langt frem for at opdage hvorfor. Hvis det passer, at led-pærer holder i 25.000 timer, er der godt nok et stort salg til mange husstande de kommende år, men så stopper det jo«, siger Anne Bay om de dystre udsigter for lysindustrien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når det er sagt, er Anne Bay enig med Ligthing Europe i, at der er et teknisk problem med at erstatte de små stifthalogener, som man blandt andet bruger meget i de såkaldte ’stjernelofter’ eller i lamper med meget lidt plads. De er dog heller ikke med i udfasningsplanerne i dag.

»Halogenlyset er stadig det lys, som vi opfatter som den bedste lyskvalitet til hjemmets belysning med den fineste favregengivelse. Af den grund vil jeg selv gerne beholde et lille antal i mit eget hjem«, siger Anne Bay.

Branchen: Forbrugerne får dårligt lys


Diederik de Stoppelaar mener, at fire års forsinkelse er en lille sten på vejen:

»Vi går ind for energiforbedringer. Men vi vil gerne være klar med de rigtige løsninger, så forbrugerne får en god oplevelse og ikke køber en masse dårligt led-lys, som er produceret i Asien«, siger han.

Rasmus Helveg Petersen peger på, at ’besværlige’ krav til industrien har betydet store fremskridt for miljøet i Europa.

»Når vi gennentrumfer en regulering, sikrer vi en bedre teknologi og vi gør ikke nogen skade. Forbrugerne får lige så godt lys, endda billigere. Ligesom de har fået køleskabe, der ikke ødelægger ozonlaget, og partikelforurende to-taktsmotorer er forbudt i biler. Det sker ikke af sig selv«, siger ministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden